10.03.2024 / 10:37 Košarka - NBA

Nestvarni Dončić: Drugu utakmicu zaredom srušio dva triple-double rekorda

Nestvarni Dončić: Drugu utakmicu zaredom srušio dva triple-double rekorda
Foto: X / Dallas Mavericks
Ponestaje epiteta za opisati pothvate koje iz utakmice u utakmicu izvodi Luka Dončić.

Nakon što je prije dva dana u pobjedi Dallasa nad Miamijem (114:108) izjednačio jedan i postavio dva triple-double rekorda NBA lige, u trijumfu nad Detroitom (142:124) nastavio je u istom tonu.

Protiv Heata je postigao 35 poena te imao po 11 skokova i asistencija. To mu je bio peti uzastopni meč na kojem je ostvario triple-double s minimalno 30 poena, čime se izjednačio s Russellom Westbrookom. On je 2017., igrajući za Oklahomu, postao prvi i do petka bio jedini koji je u čak pet utakmica zaredom u najjačoj ligi svijeta izveo ovakav pothvat.


No Dončić je ovom prilikom ostvario dva pothvata koja nisu uspjela nikome prije njega.

Najboljem strijelcu NBA lige to je bila četvrta utakmica zaredom u kojoj je imao triple-double s 35 poena, čime je postao prvi u historiji s takvim nizom. Osim toga, Dončić je učinkom u ovoj partiji došao do nestvarnog prosjeka od 37 poena, 11 skokova i 10 skokova u zadnjih čak 15 utakmica. Prvi je u historiji NBA lige kojem je to uspjelo, prenosi Index.hr.


Sada, kontra Pistonsa, Dončić je ubacio 39 poena (13/24 iz igre) te imao po 10 skokova i asistencija. Tako više ne dijeli prvi od spomenutih rekorda s Westbrookom nego je postao prvi igrač NBA lige koji je ostvario triple-double s 30 poena u šest utakmica zaredom.

Dončić je dakle srušio Westbrookov rekord koji je izjednačio prije dva dana, ali i nadmašio svoj, također postavljen prekjučer. Ovo mu je naime i peta utakmica zaredom da je uspio ostvariti triple-double s 35 poena.

Ispred je Westbrooka i Oscara Robertsona, koji su uspjeli odigrati tri takve uzastopne utakmice.



Ponovimo, nevjerovatni Dončić je tako u jednoj utakmici srušio dva NBA rekorda samo dva dana nakon što je jednog izjednačio, a drugog postavio.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo