10.03.2024 / 00:12 Svijet - Jesu li pregovori dospjeli u ćorsokak

Izraelci tvrde da Hamas nije zainteresovan za primirje

Izraelci tvrde da Hamas nije zainteresovan za primirje
Foto: Agencije
Izraelska obavještajna služba saopćila je kako su pregovori o primirju sa Hamasom za sada u ćorsokaku te su naglasili kako ova palestinska organizacija nije zainteresovana za mir.

U saopštenju se dodaje da je Izrael ostaje u kontaktu sa posrednicima u pokušaju da se premoste razlike.

Šef izraelske tajne obavještajne službe Mosad David Barnea sastao se juče sa direktorom američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williamom Burnsom u nastojanju da promoviše dogovor sa Hamasom o oslobađanju talaca u zamjenu za prekid vatre u Gazi, navodi isti izvor.

"U ovoj fazi, Hamas ponovo potvrđuje svoj stav da nije zainteresovan za dogovor i nastoji da zapali region tokom ramazana na račun palestinskih stanovnika Pojasa Gaze. Ističemo da se kontakti i saradnja sa posrednicima nastavljaju u pokušaju sužavanja razlika i promovisanja sporazuma", saopćeno je iz kabineta premijera u ime Mosada.

Nešto ranije, bivši šef CIA-e David Petraeus izjavio je u petak na konferenciji u Tel Avivu da Izrael može pobijediti palestinsku militantnu organizaciju Hamas te je Izraelu sugerirao šta bi trebao sljedeće uraditi . Naime, Izraelcima je sugerirao da Pojas Gaze moraju ponovo učiniti mjestom funkcionalnim za život.

"Samo ako se Gaza ponovo pokrene za palestinske civile, bilo da je riječ o stabilnoj distribuciji hrane, upotrebljivim bolnicama i u konačnici mogući povratak civila, Izrael će zaista moći okončati izvor u kojem Hamas ima podršku", konstatovao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo