09.03.2024 / 06:15 BiH - Stabilno funkcionisanje

Akademija povodom Dana distrikta upriličena u Brčkom

Akademija povodom Dana distrikta upriličena u Brčkom
Foto: Ilustracija / FENA
Povodom proslave Dana Brčko distrikta jučer je uz prisustvo mnogobrojnih gostiju iz javnog i političkog života Brčkog i BiH održana akademija na kojoj su pored ostalih govorili i šef delegacije Evropske unije u BiH Johan Sattler te supervizor za Brčko Jonatan Menutti.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da dvadeset četiri godine od proglašenja Distrikta je možda nedovoljno dug period da bi se na kvalitativan način moglo ocijeniti funkcionisanje jedne administrativne oblasti specifične kakva je distrikt, ali da i pored svih prilika i izazova koje je distrikt imao se može zaključiti da je ova lokalna zajednica ostvarila određeni napredak.

Milić je rekao da taj napredak jeste u skladu sa očekivanjima građana ali ne u onoj mjeri u kojoj bi njihovi interesi bili 100 odsto zadovoljeni jer sve ono što se dešavalo u BiH se reflektovalo i na Distrikt.

- Iako je Distrikt lokalna zajednica sa ogromnim budžetom, moramo biti svjesni činjenice da je Brčko distrikt istovremeno i kondominijum dva entiteta, da se ovdje prelamaju različiti interesi i da sve to, na neki način, utiče na napredak Distrikta Brčko - rekao je Milić na konferenciji za medije nakon akademije održane povodom 24 godine od formiranja Distrikta.

Milić je naveo da Distrikt, 24 godine poslije, ima stabilne institucije, stabilnu bezbjednosnu situaciju te da se kreće ka onom trenutku kada bi Savjet za implementaciju mira mogao da proglasi distrikt Brčko kao zajednicu koja funkcioniše trajno i da u potpunosti prestaju razlozi za angažman međunarodne supervizije.

Milić se osvrnuo i na projekte koji se realizuju kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj kao što su revitalizacija Javnog preduzeća "Luka Brčko", izgradnja glavnog transportnog cjevovoda u dužini od 14 kilometara.

On je istakao da će se sredstvima Svjetske banke realizovati projekat sanacije gradske deponije i izgradnja centra za upravljanje čvrstim otpadom, zatim regulacija korita rijeka na području Distrikta, izgradnja šetališta i slični projekti.

Na akademiji je govorio i gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić, te osvrćući se na najznačajnije projekte realizovane u skorije vrijeme izdvojio nabavku nove dizalice za pretovar robe u Javnom preduzeću "Luka Brčko" koja je danas zvanično puštena u rad.

Nišić navodi da je dizalica kapaciteta 27 tona, da je dio druge faze projekta revitalizacije brčanske luke, koji se realizuje kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 10 miliona eura od čega su tri miliona eura grant sredstva kojima je nabavljena nova dizalica.

On je istakao da će za 15 dana početi gradnja glavnog transportnog cjevovoda Plazulje-Potočari u dužini od 14 kilometara, i vrijednosti 26 miliona maraka.

- Ideja o izgradnji glavnog transportnog cjevovoda postoji od 2017. godine. Rok za njegovu gradnju je godinu dana i šest mjeseci - rekao je Nišić.

Podsjetio je da je kapitalni budžet za 2024. godinu 120 miliona KM što je najveći kapitalni budžet do sada.

Povodom 24 godine od formiranja Brčko distrikta danas je održana akademija kojoj su prisustvovali i supervizor za Brčko Džonatan Menuti, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Sattler, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, pomoćnik ministara rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković, ministar komunikacija i saobraćaja BiH Edin Forto te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti distrikta, udruženja građana i susjednih opština.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo