08.03.2024 / 20:23 Politika - Gdje će biti?

Sattler naglasio važnost zakona o sudovima, stigao odgovor Dodika

Sattler naglasio važnost zakona o sudovima, stigao odgovor Dodika
Foto: Vijesti.ba
Šef delagacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je danas u Brčkom da je "tema povezivanja BiH sa EU goruća u kontekstu priližavanja BiH članstvu u EU.

Izrazio je nadu da će se u tom smislu tokom ovog mjeseca svjedočiti dodatnom iskoraku.

Iskoristio bih priliku da pozovem zakonodavne vlasti u BiH da iskoriste šansu i pošalju pravi signal pred sjednicu Evropskog vijeća, zakazanu za 21.mart ove godine, a taj pravi signal bi bio da BiH sa svoje strane ispunjava sve one zadaće i usvaja zakone koji su potrebni i iskreno se nadam da će se to i desiti, poručio je Sattler.

On je naglasio da je od danas ostalo tačno dvije sedmice do sjednice Evropskog vijeća i donošenja veoma važnih odluka za BiH te da za bh. političare ima još vremena da se donesu važni zakoni kao što je Zakon o zaštiti ličnih podataka koji je finaliziran i treba da ide parlamentarnu proceduru.

- Moram da naglasim da je Zakon o sudovima vrlo važan element i dio reforme pravosuđa i zato pozivam sve nadležne u BiH da svoju energiju usmjere ka finalizaciji i tog propisa, naglasio je Sattler.

Ubrzo je stigao odgovor Milorada Dodika.

- Republika Srpska, odnosno Banjaluka, je jedino mjesto gdje se može obezbijediti nezavisnost Apelacionog odjeljenja Suda BiH, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da zakon o sudovima može biti usvojen i danas, ali samo ako Apelaciono odjeljenje Suda BiH bude smješteno u Banjaluci, i to prvenstveno zbog nezavisnosti rada i sprečavanja uticaja stranaca.

Dodik je naveo da na nivou BiH nema dogovora o zakonu o sudovima, te istakao da je Parlamentarna skupština BiH jedino mjesto koje može donijeti odluku o tome.

Predsjednik RS je rekao da nije sporno da apelaciono odjeljenje suda bude smješteno u Trebinju ili na Sokocu, ali da je ključno da je Republika Srpska, odnosno Banjaluka, jedino mjesto gdje se može obezbijediti nezavisnost tog odjeljenja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo