08.03.2024 / 16:24 Kultura - Brčko

'Između četiri zida' podsjetnik na kolektivnu odgovornost u borbi protiv nasilja

'Između četiri zida' podsjetnik na kolektivnu odgovornost u borbi protiv nasilja
Foto: FENA
U sklopu obilježavanja Dana Distrikta danas je u brčanskoj Vijećnici otvorena izložba fotografija "Između četiri zida" koja je dio kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Cilj je poziv na razgovor o rodno zasnovanom nasilju u Bosni i Hercegovini, te podsjećanje na kolektivnu društvenu obavezu za snažniji angažman na eliminaciji nasilja protiv žena i djevojaka.

Autorice izložbe su Aida Redžepagić, nagrađivana fotografkinja i Kristina Ljevak Bajramović, nagrađivana medijska radnica. Ovaj ženski tandem predstavio je fotografije i svjedočanstva iz svakodnevnog života i situaciju sa kojom se suočava gotovo svaka druga žena u bh. društvu.

Otvarajaući izložbu "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler poručio je da je još jako puno ostalo da se radi na unapređenju položaja žena kako bi se postigla jednakost žena i ostvarivanje njihovih prava u društvu.

- Još je jako puno toga što je ostalo da se radi na postizanju jednakosti žena i ostvarivanju njihovih prava jer ovdje govorimo o pravima, svakako ne o privilegijama, tako da ovi dani jesu zaista jedan pravi povod da svi razmišljamo i promišljamo šta je to što lično možemo uraditi i koliko je naš doprinos tome da unaprijedimo njihov položaj - kazao je Sattler.

Gradonačelnik Zijad Nišić je kazao da u Brčko distriktu postoji mnogo primjera nasilja nad ženama u porodici, ali nažalost se to vrlo rijetko prijavljuje zbog straha i stigmatizacije u javnosti i čuvanja mira u kući.

- Ovdje svakako trpe i djeca jer se krše zakoni o odrastanju i zakoni o dječijim pravima. To je jedan veliki problem, Satller je najavio jednu zakonodavnu akciju koja treba da regulira taj oblik nasilja u smislu povećavanja sankcija za nasilnike - istakao je gradonačelnik Nišić.

Tatjana Ristić, predsjednica UG "Gender" je rekla da je važno što je i u Brčko distriktu u proteklih 11 godina postojanja Udruženja "Gender" prepoznat njihov rad koji se sastoji od prevencije i zaštite od nasilja u porodici.

- Svjesni smo da ima dosta nasilja u porodici, da nam zvanične brojke iz institucija ne govore koliki je to u stvari broj i svi znamo da je mnogo više nasilja. Imamo Zakon o zaštiti od nasilja u porodici koji bi trebao da se doradi, da se mijenja jer smo utvrdili da se ne primjenjuju neki članovi zakona onoliko koliko bi trebali, a upravo smo i u proceduri izmjene krivičnog zakona da se malo više zaštite žene i da se povećaju te kazne za nasilnike - naznačila je Ristić.

Izložba fotografija "Između četiri zida" u Vijećnici u Brčkom ostaje otvorena do 20. marta 2024. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo