7°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

08.03.2024 / 10:40 Fudbal - Sučić u fokusu

Hrvatski mediji pozivaju na 'krađu' reprezentativca BiH: 'Odmah reagujte!'

Hrvatski mediji pozivaju na 'krađu' reprezentativca BiH: 'Odmah reagujte!'
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Hrvatski mediji raspisali su se o mladom fudbaleru zagrebačkog Dinama Petru Sučiću, koji ove sezone izrasta u jednog od nosilaca igre prvaka naših zapadnih susjeda.

Petar Sučić ima 20 godina i igra prvu sezonu u Dinamu. Publika u našoj zemlji zapamtila ga je po sjajnim prošlosezonskim partijama za Zrinjski, gdje mu je pravu priliku dao Sergej Jakirović, koji mu danas veliku minutažu daje u Dinamu.

Sučić je rođen u Livnu i član je mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, za koju je odigrao osam utakmica. Prethodno je 16 puta igrao za juniorsku bh. selekciju.

Međutim, šanse da će Petar Sučić zaigrati za A reprezentaciju nažalost nisu velike. Odnosno, što bolje Sučić igra - to su šanse manje i to je surova realnost.

Nakon sinoćnje fantastične utakmice protiv PAOK-a, pritisak su počeli vršiti i hrvatski mediji koji otvoreno pozivaju Hrvatski Nogometni savez na 'krađu' fudbalera koji se fudbalski odškolovao u našoj zemlji.

Petar Sučić je ponikao u Iskri iz Bugojna, odakle je početkom 2019. godine prešao u Zrinjski. Odatle je u januaru 2022. godine prešao u Dinamo za skromnih 200.000 eura (Transfermarkt), koji ga je nešto kasnije vratio Mostarcima na kaljenje i to se pokazalo kao pravi potez za sve strane.

Zanimljivo, Sučić je ove sezone skupio već 29 nastupa za Dinamo koji je pod vodstvom Bišćana i Jakirovića ubilježio devet poraza. Ipak, niti jedan od njih nije stigao kada bi Sučić na terenu odigrao više od 45 minuta. To dovoljno govori koliko je bitan za Dinamo, a hrvatski fudbalski analitičari u njemu već vide novog Marcela Brozovića.

"Mladi veznjak može biti i "šestica" i "osmica", nogometnim karakteristikama u mnogočemu podsjeća na Marcela Brozovića. Trkački besprijekoran, miran na lopti, taktički pametan, igra bez srljanja, bez kobnih pogrešaka. I sigurno je velika budućnost Dinama, nadamo se i hrvatskog nogometa. A to je već ozbiljno pitanje za HNS. Jer Petar ima 16 nastupa za U-19 reprezentaciju BiH i osam nastupa za U-21 vrstu susjeda.

Čelnici HNS-a odlično su reagirali prošle godine kada su mladog hajdukovca Niku Sigura "preoteli" Kanadi, pa je s našom U-21 vrstom otišao na Europsko prvenstvo, a danas je na pretpozivu za hrvatsku A selekciju. Marijan Kustić i društvo odlično su (i pravovremeno) riješili "slučaj Sigur", hoće li brzo potegnuti pitanje Petra Sučića? Trebali bi.

A rođak Luka mu je ionako već duže vrijeme član "vatrenih". Petar bi već sada, barem za U-21 vrstu, bio veliko pojačanje. Baš kao i Sigur prošloga ljeta...", pišu na 24sata.hr.

Petar Sučić je redovan član U21 reprezentacije BiH, za koju je nastupio na svim utakmicama koje je igrala u posljednje vrijeme. Posljednji nastup upisao je 17. novembra prošle godine, kada su naši mladi fudbaleri u gostima bili bolji od Kipra i Sučić je tada na terenu proveo svih 90 minuta.

Mladi fudbaler Dinama ranije je isticao kako ga iz HNS-a niko nije kontaktirao.

"Niko me iz HNS-a nije zvao, ali ne opterećujem se previše. Želim igrati najbolje što mogu, pa šta Bog da", rekao je prošlog ljeta Petar Sučić, koji pored bh. posjeduje i pasoš Hrvatske.

Za očekivati je da pritisti na Petra Sučića u budućnosti budu sve veći, pa bi bilo dobro da i NFSBiH ozbiljno obrati pažnju na njega i pokuša spriječiti odlazak još jednog velikog talenta u susjednu reprezentaciju. 

Treba istaći da se Petar Sučić nalazi na jučer objavljenom spisku selektora mlade reprezentacije BiH Igora Jankovića za utakmicu sa Slovenijom, koja je na programu 22. marta u 18:00 sati na stadionu „Fazanerija“ u Murskoj Soboti.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo