07.03.2024 / 20:03 Svijet - Washington

Biden: Štit transatlantske sigurnosti jači je nego ikad

Biden: Štit transatlantske sigurnosti jači je nego ikad
Foto: POTUS

Švedski premijer Ulf Kristersson predao je u četvrtak konačnu dokumentaciju američkoj vladi, što je posljednji korak u dugotrajnom procesu osiguravanja podrške svih članica za pridruživanje vojnom savezu.

- Danas je zaista historijski dan. Švedska je sada članica NATO-a. Slobodu ćemo braniti zajedno sa nama najbližim zemljama – i geografski, i kulturni i vrijednosni, rekao je Kristersson.

- Danas mi je čast da poželim dobrodošlicu Švedskoj kao 32. savezniku NATO-a. Prije 75 godina kada je uspostavljen NATO, predsjednik Truman je rekao da će Alijansa “stvoriti štit od agresije i straha od agresije”. Taj štit – i transatlantska sigurnost – jači je nego ikad, izjavio je američki predsjednik Joe Biden.

- Dobre stvari dolaze onima koji čekaju, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken dok je od Kristerssona primao dokumente o pristupanju Švedske.

- Zvanično je – Švedska je sada 32. članica NATO-a, čime je zauzela mjesto za našim stolom koje joj pripada, napisao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na društvenoj mreži X.

Plavo-žuta švedska zastava trebala bi u ponedjeljak biti podignuta ispred sjedišta NATO-a u Briselu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Rusija je prošle sedmice obećala poduzeti "kontramjere" kao reakciju na pristupanje Stockholma savezu, što će ovisiti "o uvjetima i opsegu integracije Švedske u NATO".

Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlaskom na s Baltičko more s izuzetkom Rusije članice Atlantskog saveza.

Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjenim Američkim Državama, historijski su se radije držale podalje od NATO-a, formiranog tokom Hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom savezu.

Prema anketi radija SR emitiranoj u petak, većina Šveđana smatra da je njihova zemlja podnijela “previše žrtava” radi članstva u NATO-u, ali priznaje ipak da je sigurnost Švedske tim članstvom ojačana.

Pristupanje Švedske NATO-u popraćeno je zaoštravanjem retorike njenih čelnika, pa je tako glavni komandant oružanih snaga Micael Byden u januaru izjavio da se njegovi sunarodnjaci “moraju mentalno pripremiti za rat”.

Uz kandidaturu za NATO, Švedska je početkom decembra potpisala i sporazum kojim SAD-u daje pristup 17 vojnih baza na njenom tlu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo