07.03.2024 / 15:24 BiH - Brčko

Premijer Nikšić i ministar Lokmić dobitnici priznanja Saveza RVI paraplegičara FBiH

Premijer Nikšić i ministar Lokmić dobitnici priznanja Saveza RVI paraplegičara FBiH
Foto: FENA

Federalni premijer Nermin Nikšić i resorni ministar za boračka pitanja Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Lokmić ovogodišnji su dobitnici priznanja Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH (SRVIPFiH).

Oba su priznanja, na današnjem redovnom godišnjem zasjedanju Skupštine SRVIPFBiH u Zenici, za njihov "iskazan doprinos i odgovornost u poboljšanju i raelizaciji statusnih pitanja za ovu kategoriju", uručena ministru Lokmiću.

On je zahvalio i u ime premijera Nikšića te najavio kako će ova populacija i u narednom periodu imati podršku Vlade FBiH.

- U ime Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata, obećavam da ćemo ovu suradnju nastaviti. Naravno, nastojeći da poboljšavamo položaj boračke populacije u svakom segmentu, gdje god to bude moguće. Pri preuzimanja mandata, rekao sam i obećao, a to i ponavljam - da mogu biti samo vaša produžena ruka. Kada kažem vaša, mislim na borce, branitelje, na boračku populaciju. Kada nastupam pred borcima, nosim državnu značku, jer u njoj su skrivene sve političke partije. Politika me, u ovoj funkciji, ne zanima - kazao je Lokmić.

Najavio je kako može samo zastupati interese boračke populacije koja "u ovoj vladi i premijeru Nikšiću" ima iskrenog sagovornika jer su, podsjetio je, obojica također bili borci Armije Republike BiH.

Podsjetio je kako su već i promijenili neke zakonske akte, a predmetom promjena trenutno je "famozna švicarska formula" za obračun njihovih naknada.

- Zamolili ste da se to mijenja. Tada je bila dobra, ali nažalost niko nije mogao predvidjeti inflaciju, slab rast BDP-a. Zahvaljujem se na tome da ste poslušali i našli strpljenja da to mijenjamo u ovoj godini - kazao je Lokmić, koji je zahvalio na konstruktivnim prijedlozima Vladi FBiH i od predsjednika SRVIPFBiH.

Budžet za ovo ministarstvo, dodao je, uvećan je u odnosu na prošlu godinu te će i svi transferi podrške biti uvećani. Najavio je da će u aprilu, kako je kazao, "istina minimalno" biti uvećana naknada i za ovu populaciju. Povećanje će, dodao je, iznositi između tri i četiri procenta.

Lokmić je istakao uspješnu saradnju s predsjednikom SRVIPFBiH Mujom Aganovićem, kojem je zahvalio na razumijevanju i konstruktivnim prijedlozima za poboljšanje zakonskog okvira te podrške boračkoj populaciji.

- Uporište digniteta države i njenih institucija je u odnosu države prema onima bez kojih ona ne bi mogla postojati, a to su prvenstveno borci. Mi ćemo raditi na tome. Kao Savez pozivamo građane BiH da ono što smo preskupo, krvlju platili - to je demokratska, nezavisna, slobodna, funkcionalna država BiH te jednakopravna za sve njene građane, bez obzira na vjeru i naciju - da budemo budni i da čuvamo svoju domovinu. Bez obzira na cijenu i da pedalj ove zemlje nikada neće doći u pitanje - kazao je Aganović, istaknuvši da su i do sada imali dobru saradnju sa Vladom FBiH i Ministarstvom za pitanja boraca FBiH.

Zato mu je, kazao je, posebno drago što su danas imali priliku da ugoste resornog ministra za borce Nedžada Lokmića, kao i kantonalnog ministra boraca Zeničko-dobojskog kantona Adnana Sirovice, koji su odgovarali na pitanja delegata ove skupštine.

Ministar Sirovica je, također, najavio da će Vlada ZDK nastaviti raditi na poboljšanju satusa boraca, prema kojima su "posebno senzibilni".

- S ponosom ističem da imamo izvrsnu saradnju sa SRVIP ZDK-a. Prošlu smo godinu sve projekte, koji su inicirani od samog udruženja, uspješno realizovali. Posebno bih istakao da smo u prethodnoj godini, nakon niza godina neuspješno provedenih javnih nabavki, uspjeli da riješimo elektromotorna kolica za članove udruženja kao i robot -lifta za našeg jednog člana. To je ono što se vuklo godinama i uspjeli smo da prethodne godine uspješno realizujemo - kazao je Sirovica te najavio da će premijer ZDK Nezir Pivić i on nastaviti s podrškom ovom savezu i populaciji.

Na skupštini je istaknuto da trenutno ova populacija broji 473 člana.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo