07.03.2024 / 14:09 BiH - Zvanično

IZ Mostar zatražila urbanističku saglasnost za gradnju centra Mevlana

IZ Mostar zatražila urbanističku saglasnost za gradnju centra Mevlana
Medžlis Islamske zajednice Mostar danas je službeno Odjelu za urbanizam Grada Mostara uputio zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Interkulturnog centra „Mevlana“.

Zahtjev se odnosi na lokalitet Lakišića harema (zemljište označeno kao k.č. 1785/1, 1771,1772,1773,1774,1775, D k.č. 1770 i 1769, K.O. Mostar II novi premjer Ito po starom premjeru odgovara 1228/8, 1322/1, 1322/2, 1322/3, 1322/6 i 1323 K.O. Mostar).

Zahtjev je u ime Medžlisa IZ-e Mostar potpisao predsjednik Izvršnog odbora mr. Džafer Alić.

Podsjetimo, nedavno je na prijedlog mostarskog muftije dr. Salem-ef. Dedovića, Skupština Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar jednoglasno je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra "Mevlana"na lokalitetu Lakišića harema koji izradio Projektni biro Modular d.o.o., te obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

- Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže Islamska zajednica (IZ), ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostara i nije samo pitanje IZ i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra "Mevlana" kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići - istakao je, između ostalog, muftija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo