5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

07.03.2024 / 13:57 BiH - Nema razloga slavlju

"Nije fer da dobijem šamar kad pitam za platu!"

"Nije fer da dobijem šamar kad pitam za platu!"
Foto: Vijesti.ba

Povodom predstojećeg Međunarodnog dana žena, Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i Fondacija Lara iz Bijeljine podsjetile su bh. javnost da nema razloga slavlju jer su od 343.500 nezaposlenih u BiH više od 58 posto ili 200.672 žene, oko 200.000 žena posao čeka više od pet godina, a upravljačke strukture najvećih kompanija u BiH čini 85 posto muškaraca.

Navode da je 8. mart dan kada se obilježavaju privredna, politička i društvena dostignuća žena, te da taj dan 2024. koriste da sve poslodavce u BiH podsjete na jednakopravnost polova na radnom mjestu koja je zagarantovana Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH a koja se nažalost ne provodi u većini privrednih subjekata i javnog i privatnog profila.

- Koristimo ovaj iznimno važan datum da pozovemo javnost da se pridruži kampanji 'Nije fer!'. Putem te kampanje naše organizacije će u narednom periodu informirati javnost o ključnim problemima u postizanju rodne ravnopravnosti na bh. tržištu rada te pozvati ključne aktere da zajedno nađemo izvediva rješenja i doprinesemo smanjenju rodnog jaza - saopćeno je iz Fondacije Infohouse.

Projekt "Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnopravnost na tržištu rada" implementiraju Fondacija INFOHOUSE i Fondacija Lara iz Bijeljine, a uz podršku Evropske unije. Cilj projekta je doprinijeti smanjenju diskriminacije žena na tržištu rada promovišući i štiteći ekonomska i socijalna prava žena i jačajući proces EU integracija.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo