07.03.2024 / 12:09 Politika - Posjeta TK

Sattler: Krajem marta očekujem pozitivne vijesti iz EU

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler posjetio je danas Tuzlanski kanton.

Satler je na početku posjete održao sastanak sa premijerom Irfaom Halilagićem i predsjednikom Skupštine Žarkom Vujovićem. Evropske integracije su bile glavna tema razgovora.

„Meni je drago da kod svih aktera vidim osjećaj hitnosti i osjećaj potrebe da se bez odlaganja djeluje uključujući usvajanje potrebnog zakonodavstva. Nadam se da ćemo krajem marta imati pozitivne vijesti vezane za BiH. Otvaranje ureda u za borbu protiv korupcije u TK itekako je značajan dio procesa EU integracija“, istakao je ambasador Sattler.

Osim pohvala, Sattler je imao i određene zahtjeve prema vlasti u Tuzlanskom kantonu.

„Na temu temeljnih sloboda smo razgovarali, ja sam iskoristio priliku da pozovem premijera i predsjednika Skupštine da što prije usvoje zakon o slobodi okupljanja, to je još jedno od temeljnih prava. Nadam se da ćemo imati priliku da što skorije svjedočimo usvajanju ovog zakona.“, dodao je Sattler.

Jedna od tema sastanka bila je i prevencija femicida koji je u Tuzlanskom kantonu u posljednjih nekoliko mjeseci tema broj jedan. Također, važna tema je i energetika, tačnije, prelazak sa proizvodnje energije iz uglja na čiste energije.

„Drago mi je bilo čuti od premijera da se na tom polju radi. Prenamjena poljoprivrednog zemljišta u prostor za obnovljive izvore energije je ono što me raduje i potičem kantonalnu vlast da nastavi raditi u ovom pravcu“, zaključio je Satller.

Važna je posjeta ambasadora Sattlera Tuzlanskom kantonu, a pruženu ruku iz Evrope rado prihvaramo, istakli su domaćini sastanka.

„Drago mi je da je ambasador Sattler primijetio određene pomake TK u određenim oblastima. Prije svega mislim na borbu protiv korupcije. Konstatovali smo da je važna prekoentitetska saradnja naših lokalnih zajednica sa lokalnim zajednicama u RS-u. Naravno, pred nama je puno posla, a ovakvi susreti su inspiracija da preduzimamo određene korake kako bismo pruženu ruku institucija EU adekvatno prihvatili“, istakao je premijer TK Irfan Halilagić.



Nakon sastanka sa Halilagićem i Vujovićem, Sattler je održao i politički dijalog o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju projekata uz podršku Evropske unije. Sattler je govorio pred članovima Skupštine i ministrima u Vladi TK.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo