20°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

06.03.2024 / 17:36 Ostali sportovi - Bh. hokejaš

Dino Pašović: Hokej je moja najveća ljubav, strast koju ljudima ne mogu objasniti

Dino Pašović: Hokej je moja najveća ljubav, strast koju ljudima ne mogu objasniti

Hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je najveći uspjeh u svojoj historiji, jedan od naslova u medijima je bio „Raduj se Bosno i Hercegovino“, a kako se ne radovati kada su naši ledeni Zmajevi ostvarili impresivne rezultate.

Kako je prošlo takmičenje, jesu li se slegli utisci, šta predstoji za ove sjajne momke, otkrio nam je Dino Pašović, golman hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

„Iskren ću biti, za moje godine još se oporavljam od napornih utakmica, ali polako se vraćam u normalu.”

Kakvi su Vaši utisci, osim zlata i pobjede šta biste izdvojili kao najljepšu uspomenu sa Svjetskog seniorskog prvenstva?

„Možda i najveći uspjeh ovog seniorskog tima je činjenica da je naša reprezentacija bila najmlađa reprezentacija čitavog turnira. Prosjek naših godina je bio oko 24 godine, sigurno da mi je to i najdraže, da su ove mlade generacije došle tu da pomognu i pokazale ozbiljnost.“

Moramo pitati koliko je hokej u interesu publike i navijača u BiH, vidjeli smo da je Skenderija u finalu bila itekako pupunjena od strane navijača?

„Kao neko ko je od samih početaka u bh. hokeju, svake godine apsolutno napreduje. Ono što je i nekako najveći ponos meni je da od nekih 2000 ljudi koji su bili u Skenderiji 200-300 dječaka i djevojčica u dresovima domaćih klubova je došlo da gleda reprezentaciju. Mislim da je to jedan pokazatelj da smo na dobrom putu.“, istakao je Dino.

Zainteresovanost je primjećena, a Dino nam je kazao na kojem je nivou hokej u BiH danas.

„Ako gledamo reprezentativno selekcije, sve selekcije su se popele u zadnjih 5 godina što je poprilično veliki uspjeh ako gledamo broj stanovnika. Samo Kanton Sarajevo ima klizališta i hokejaške klubove. Međutim, ima momaka koji su došli iz Švedske, Amerike, Finske da igraju za našu reprezentaciju. U zadnje dvije godine dešava se, jedan jako fini trend, a to je da djeca koja su počela trenirati hokej u BiH idu u inostranstvo.“, kazao je Dino.

Jedan od takvih talentovanih i uspješnih je Tarik Mrkva koji igra u Americi. Osim Tarika, još nekoliko mladića igra u Sloveniji, što je pozitivno da sada i naša reprezentacija ima igrače koje izvozi. Međutim u našoj zemlji ovaj sport je itekako skup.

„Hokej je vrlo kompleksan sport, misleći na infrastrukturu. Pokušali smo prosšle godine ostvairiti saradnju sa nekim gradovima da se stave neke ledene plohe koje bi zadovoljile minimum standarda za igranje hokeja. Naš naredni plan, Upravnog odbora i predsjednika Saveza je da hokej počnemo širiti po BiH. Hokej je jako skup sport, međutim činjenica da mi to znamo u svim klubovima u Sarajevu, uspjeli smo obezbijediti opremu za sve nove članove. Taj neki finansijski izdatak koji je u početku siguno nekih 1.000 KM, mi smo sveli za roditelje 0 KM, kako bi pomogli i omasovili ovaj sport.“

Sa Dinom smo se kratko prisjetili i njegovih početaka i prvog nastupa za našu reprezentaciju, s obzirom da se oprostio od profesionalne karijere.

„Odrastao sam pored Zetre i Zetra se obnovila, neko nam je kao djeci rekao ‘E klizanje’. Poslije termina klizanja, hokejaši, fali golman, ja bih bio golman i otprilike tako je počelo. Prvi nastup za reprezentaciju je bio 7. februar 2003. godine, protiv Islanda.“, prisjetio se Dino.

Nastupom na ovom prvenstvu je okončao svoju profesionalnu karijeru, proglašen je najboljim igračem na susretu protiv Sjeverne Koreje, pripala mu je i titutla najboljeg golmana prvenstva, koja je ovo u nizu titula najboljeg golmana prvenstva?

„Od devet Svjetskih prvenstava ovo je treća. Iskreno, golman je poprilično individualna pozicija u svakom sportu, ali apsolutno mi to ne predstavlja ličnu satisfakciju dok tim ne napravi uspjeh. Ovo što je urađeno proteklog vikenda u Sarajevu je zasluga cijelog tima.“

Dinu Pašovića, nećemo nažalost gledati na ledenom terenu, ali ostaje u Savezu.

„Hokej je moja najveća ljubav i to je neka strast koju ja ljudima ne mogu objasniti. Mi već u petom mjesecu imamo kongres Svjetske hokejaške federacije, gdje će biti poznati učesnici svih divizija.“, kazao je Dino koji je potpredsjednik Hokejaškog saveza BiH.

Pozitivna vijest jeste da BiH narede godine izlazi i sa u 18 Ženskom hokejaškom reprezentacijom. Također u okviru svih 5 takmičenja pod pokriljem IHF-a, BiH će nastupati u svim.

(Vijesti.ba / Radio M)

Izdvajamo