06.03.2024 / 12:11 Regija - Priština

Kosovo: Odavanje počasti u Memorijalnom kompleksu 'Adem Jashari'

Na Kosovu se i u srijedu obilježava 26. obljetnica Epopeje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) a tim povodom kosovska predsjednica Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsjednik Skupštine Glauk Konjufca odali su počast u Memorijalnom kompleksu "Adem Jashari", u Prekazu.

U napadu srbijanske vojske u martu 1998. godine u Prekazu je ubijen osnivač OVK-a Adem Jashari i 56 članova njegove porodice. Srbijanske snage sigurnosti uz podršku tenkova i artiljerije likvidirale su ga u njegovoj kući u Prekazu, a među ubijenima bilo je 18 žena i 10 djece.

- Žrtva Jasharija i epopeja OVK ugrađeni su u temelje oslobođenja naše zemlje, koja predstavlja nadu za našu zemlju. Zauvijek smo zahvalni porodici Jashari, rekao je Kurti.

Nga seanca solemne e Kuvendit të Republikës, te rreshtimi i kuadrateve të Forcës së Sigurisë së Republikës. Si në çdo mars, bëhemi bashkë në Kazermën “Adem Jashari”, në një nga vendet më të duhura për kujtimin dhe kuptimin e Epopesë së UÇK-së. Ky vend mban emrin e duhur dhe njerëzit e duhur. Në një vend çlirimtarësh, ushtria është vendi i drejtë për ta përkujtuar Epopenë.

Posted by Albin Kurti on Utorak, 5. mart 2024.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani kazala je kako je Epopeja OVK vratila dignitet Kosovu a simbolizira slobodu koju danas građani te zemlje uživaju te dodala kako će porodica Jashari ostati vodič sadašnjim generacijama i onima koji će doći poslije.

- U cijeloj našoj historiji žrtva Jasharija i rat OVK najvažniji su događaji. Sve dok ima Albanaca, to će uvijek biti mjesto gdje se ne samo klanjamo, već nalazimo inspiraciju i patriotizam, rekao je Konjufca, prenose Reporeri.net.

Epopeja OVK" je manifestacija koja se tradicionalno održava 5., 6. i 7. marta , u znak sjećanja na komadantaAdema Jasharija i 56 članova njegove porodice koji su ubijeni u napadu srbijanskih specijalnih postrojbi.

Na Kosovu je utorak u svim školama organiziran sat historiji posvećen Epopeji OVK, a u popodnevima satima bit će organizirana komemorativna akademija za Epopeju OVK.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo