05.03.2024 / 10:38 Politika - Važne poruke

Baerbock: Velika šansa za BiH, poseban apel Banja Luci

Baerbock: Velika šansa za BiH, poseban apel Banja Luci
Foto: Vijesti.ba
Nakon sastanka u zgradi MVP BIH, medijima su se obratili ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković i njemačka ministrica Annalena Baerbock.

Njemačka ministrica je istakla da su usvojeni zakoni bili ključne teme, kao i oni koje treba usvojiti.


- Zakon o sukobu interesa je bio jedna od ključnih tema tokom razgovorima s članovima Predsjedništva, iz naše perspektive važan je za obične ljude. Cijela EU živi od misli da ojača ljude. Za nas je posebno važno da se borimo protiv korupcije. Želimo da BiH kao cjelovita uđe u EU. Vi ste ovdje doživjeli na najbrutalniji način da je najveća nesreća za ljude nasilno mijenjanje granice. Sve snage iz jedne zemlje su za ovo potrebne. Zato je nama važno da naglasimo da secesionističke ambicije koje žele da stavljaju kamenje na ovom putu neće proći, rekla je Baerbock.

Dodala je da se ne radi se samo o evropskom putu, nego i o rastu, ulaganju, ali da je investitorima važno da postoji politička stabilnost i da zemlja slijedi evropske vrijednosti. Baerbock je posebno naglasila važnost usvajanja paketa mjera za integritet izbornog procesa.

- Bila bi velika šteta ako bi visoki predstavnik korištenjem bonskih ovlasti morao nametnuti izborni zakon koji je već pripremljen, umjesto da političari nastave za zamahom i postignu dogovor. Ovim putem upućujem apel odgovornima, pogotovo u Banja Luci, da na evropskom putu koračaju zajedno, rekla je Baerbock.

Ona je rekla da je moto EU “jedinstvo u raznolikosti” te dodala da je zbog toga BIH predodređena za naredni korak.

- BiH bi mogla obogatiti Evropsku uniju, zato sam se dobro napila vode danas s Baščaršije. Ovdje stoje džamije, crkve i sinagoge jedna pored druge i Bosna i Hercegovina može biti velika inspiracija za Evropu, rekla je Baerbock.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo