05.03.2024 / 08:51 BiH - Ekspert za Ustav BiH

Kasim Trnka imenovan za zamjenika predsjednika Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Kasim Trnka imenovan za zamjenika predsjednika Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca
Foto: Arhiv ( Kasim Trnka)
Skupština Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca na svojoj redovnoj sjednici, na kojoj je usvojila izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za 2023. godinu, donijela je odluku o imenovanju emeritusa prof.dr. Kasima Trnku na poziciju zamjenika predsjednika VKB

Zamjenik predsjednika pomaže u radu predsjedniku, te u slučajevima njegove spriječenosti i odsunosti predstavlja VKBI u javnosti i pred trećim licma, izuzev predstavljanja i zastupanja u pravnom prometu.

Emeritus prof.dr. Kasim Trnka jedan je od najiskusnijih i najuvaženijih bosanskohercegovačkih profesora iz oblastu ustavnog prava. Angažovan je u izvođenju naučno-nastavnog procesa na postdiplomskim i doktorskim studijima na pravnim fakultetima u BiH i u zemljama regije.

Objavio je preko 100 naučnih i stručnih radova iz oblasti Ustavnog prava i političkih nauka, među kojima više udžbenika, monografija i priloga u domaćim i stranim časopisima i publikacijama. Istupao na brojnim domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim skupovima. Član je Odbora za pravne nauke Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Pored redovne profesorske karijere, Kasim Trnka bio je član ekspretnog tima državne delegacije RBIH u ratnom periodu i u tom svojstvu učestvovavo je u svim važnim mirovnim pregovorima kao pravni stručnjak, uključujući Washingtonske i Deytonske pregovore.

U svojoj profesionalnoj karijeri obavljao je funkciju člana i predsjednika Ustavnog suda RBIH, Ministra pravde RBIH, ambasadora u R Hrvtaskoj. Obavljao poslove savjetnika u Predsjedništvu BiH za ustavna pitanja i politički sistem. Za sudiju Ustavnog suda Federacije BiH izabran marta 2002.godine, te u dva mandata za potpredsjednika toga suda.

Član je Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca više od dvadeset godina i predsjedavajući je Savjeta VKBI za ustavno-pravna, društvena I politička pitanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo