05.03.2024 / 08:17 BiH - Foto/Video

Konaković i Baerbock prošetali Baščaršijom

Njemačka ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock sinoć je doputovala u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock, prošetali su jutros Baščaršijom.

Konaković i Baerbock su šetali od hotela "Europe" do Baščaršije, a potom će uslijediti zvanični susret u zgradi MVP BiH te press konferencija.

Podsjetimo, Baerbock se jučer sastala s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Uoči posjete je poručila da "ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije".

Dodaje da se Bosna i Hercegovina nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja EU.

- Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak. S obzirom na oktobarske lokalne izbore ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti, poručila je uoči dolaska Baerbock.


Njemačka ministrica vanjskih poslova je dobila prigodan poklon od lokalnog zanatlije, a skupa sa Konakovićem je posjetila i Begovu džamiju te se napila vode sa čuvene sarajevske česme.

Šetnju su nastaviti prema Katedrali Srca Isusova i pravoslavnoj Sabornoj crkvi uz ugodan razgovor i druženje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo