7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

05.03.2024 / 08:09 Ličnost dana - LIČNOST DANA

AJNA JUSIĆ - HRABRA I ODLUČNA

AJNA JUSIĆ - HRABRA I ODLUČNA
Foto: Vijesti.ba

Američki državni sekretar Antony J. Blinken i prva dama Jill Biden jučer su bili domaćini godišnje ceremonije dodjele nagrada International Women of Courage (IWOC) u Bijeloj kući.

Ove godine jedan od dobitnika je Ajna Jusić iz Bosne i Hercegovine.

Čestitkom su se oglasili iz Ambasade SAD u BiH:

- Čestitamo Ajni Jusić, koju su dr. Jill Biden, prva dama Sjedinjenih Država, i državni sekretar Antony Blinken odali počasti na 18. godišnjoj dodjeli nagrada International Women of Courage (IWOC) u Bijeloj kući. Ajna je dugo bila istaknuta aktivistica i zagovornica rodne ravnopravnosti, boreći se protiv seksizma i seksualnog nasilja. Kao predsjednica organizacije “Zaboravljena djeca rata” koja se bori za priznanje i pravni status djece rođene kao posljedica ratnog silovanja, Ajna je neumorni zagovornik da se ovoj djeci daju puna prava kao BiH. građana. Zahvaljujući Ajninim naporima, Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH (FBiH) usvojen je u augustu 2023. godine. Zakon otklanja decenije marginalizacije i ovoj djeci omogućava povećan pristup mogućnostima obrazovanja i tržištu rada, kao i socijalnu zaštitu i psihološku podršku. Ajna i njene kolege su bile ključne u zalaganju za usvajanje sličnih zakona u Brčko Distriktu.

Ove značajne zakonodavne pobjede nisu se dogodile preko noći. Ajna je predvodila višegodišnje napore u BiH, zajedno sa sedam pridruženih lokalnih organizacija, kako bi se osiguralo da ovi historijski zakoni budu usvojeni. Svojom nepokolebljivom odlučnošću, Ajna je angažovala zajednicu “nevidljive djece rata” da izgradi koaliciju aktivista. Ona i njen angažman sa vlastima Federacije i Brčko Distrikta osigurali su donošenje ovih zakona, na kraju pomogli da se prevaziđe ukorijenjena stigma nad preživjelima ratnog silovanja, kao i suzdržanost vlasti BiH da se ponovno osvrnu na traumatične istorije. Ajnin aktivizam nije ograničen samo na prava i dostojanstvo djece rođene u ratu u BiH. Ajnina organizacija radi na eliminisanju nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja u BiH i upotrebe silovanja kao oruđa rata širom svijeta. U nastojanju da dovedu do globalne promjene, Ajna i njena organizacija radile su s raznim žrtvama ratnog silovanja, uključujući one koje su preživjele Drugi svjetski rat, ratove u Gvatemali i Ugandi i, nedavno, Ukrajinu, navodi se.

Podsjetimo, Ajna je rođena u septembru 1993. godine, nakon silovanja njene majke tokom agresije na BiH. Ona je i prvo dijete rođeno u sigurnoj kući „Medica“ u Zenici.

Godine 2018. osnovala je Asocijaciju "Zaboravljena djeca rata", prvu organizaciju na Zapadnom Balkanu koja zagovara socijalnu i legalnu vidljivost djece rođene kao produkt silovanja tokom rata.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo