01.03.2024 / 10:35 BiH - Povodom 1. marta

Svečana akademija NiP-a održana u Memorijalnom centru na Kovačima

Sinoć je u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači održana Svečana akademija stranke „Narod i Pravda“ (NiP) u povodu 1. marta –  Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Narod i Pravda od svog osnivanja tradicionalno obilježava Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma bh. historije, čime   nastoji očuvati sjećanje na opredjeljenje građana BiH za nezavisnost države iskazano na referendumu 1992. godine.

Panelisti na svečanoj Akademiji bili su dr. Enes Dedić, zatim predsjednik Glavnog odbora NiP-a Dejan Kovačević, te mladi inženjer i menadžer Adnan Hidić, a prisutnima su se obratili predsjednik NiP-a iministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, te Prvi zamjenik predsjednika Naroda i Pravde i predsjedavajući Doma Naroda Parlamentarne Skupštine BiH Kemal Ademović.

Dr. Enes Dedić, viši naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu je u svom izlaganju govorio o historijskom putu i razvoju Bosne i Hercegovine, naročito o srednjovjekovnoj Bosni te trendovima tog doba u oblastima trgovine, sigurnosti, međunarodnih odnosa, kao i o elementima nezavisnosti koje je Bosna imala još u srednjem vijeku, te o drugim specifičnostima naše države kada je u pitanju njena nezavisnost kroz historiju.

Predsjednik Glavnog odbora Naroda i Pravde i dopredsjedavajući Skupštine ZDK Dejan Kovačević govorio je o važnosti energetske nezavisnosti i stabilnosti u kontekstu savremenog poimanja nezavisnosti države.

U svojstvu predstavnika mladih, nekadašnja dvostruka zlatna značka na elektrotehnici, inženjer razvoja softvera i magistar elektrotehnike Adnan Hidić, govorio je o mladima u BiH, mogućnostima povezivanja obrazovanja s tržištem rada u BiH i važnosti postizanja nezavisnosti pojedinca u izgradnji nezavisnog društva i države.

Nakon panelista, prvi zamjenik predsjednika Naroda i Pravde i predsjedavajući Doma Naroda Parlamentarne Skupštine gosp. Kemal Ademović, između ostalog, kazao je da se danas za nezavisnost države borimo tolerancijom, ekonomijom, obrazovanjem, te da ne živimo u prošlosti, ali prošlost nosimo kao podsjetnik da nikada ne smijemo zaboraviti ono što smo preživjeli.

Predsjednik Naroda i Pravde, Elmedin Konaković u svom video-obraćanju zbog službenog odsustva i učešća na konferenciji u Turskoj, naglasio je važnost istrajnosti kadrova NiP-a u predanom radu, časnom i posvećenom vođenju institucija i obavljanja javnih dužnosti za koje su dobili povjerenje građana. Ukazao je na važnost aktuelnog trenutka za Bosnu i Hercegovinu i prilike koje bi donijelo otvaranje pregovora za pristup EU.

Obraćanje je završio čestitanjem Dana nezavisnosti svim građanima BiH, a posebno bh. dijaspori.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo