11°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.02.2024 / 14:38 Zanimljivosti - Francuska

Prestupna godina: Jedine četverogodišnje novine na svijetu ponovo na kioscima

Prestupna godina: Jedine četverogodišnje novine na svijetu ponovo na kioscima
Foto: X

Novi broj satiričnog časopisa "Saperova svijeća" (La Bougie du Sapeur), jedinih svjetskih novina koje izlaze na četiri godine, ponovo je na kioscima u Francuskoj.

Tabloid na 20 strana specifičan je po tome što izlazi samo 29. februara, odnosno svake prestupne godine, prenosi B92.

Prvi broj izašao je 1980. godine, a ovo je njegovo 12. izdanje. Osmislila ga je grupa prijatelja, koja je "htjela da se zabavlja."

Tiraž Saperove svijeće je 200.000 primjeraka, košta oko pet eura, mnogo više nego što su bili troškovi.

"Kada se prvi broj rasprodao za dva dana, vlasnici trgovina su nam tražili još primjeraka.

- Rekli smo: "Dobro, ali za četiri godine.", prisjeća se Žan d'Indi, koji danas vodi organizaciju za trke konja, francuski ekvivalent britanskom Džokej klubu. Novine i dalje objavljuje nekoliko prijatelja.

"Sastajemo se u baru, smišljamo ideje uz piće. Zabavljamo se, a ako je zanimljivo i čitaocu, onda je to šlag na torti.", kaže D'Indi.

Časopis je politički neutralan i ima rubrike o politici, sportu, međunarodnim odnosima, umjetnosti, estradi, kao i dio posvećen rješavanju ukrštenih reči. Tekstovi su pisani u obliku šaljivih komentara.

U tekstu, pod nazivom "Šta muškarci treba da znaju prije nego što postanu žene", objašnjavaju se "izazovi" sa kojima se suočavaju muškarci koji žele da promene spol.

"To je francuski humor i ne prevodi se na druge jezike. Pokušavamo da budemo blesavi, ne i bezobrazni, da se podsmijevamo, a da ne budemo okrutni.", kaže d'Indi.

Na stranicama posvećenim međunarodnim temama je kratak prilog koji podsjeća Francuze ko je među modernim britanskim premijerima bio "najzaboravniji"- Liz Tras.

Urednici u sportskom dijelu preporučuju stvaranje nagrade Winston Cherchil za prvu osobu koja će biti eliminisana na Olimpijskim igrama, inspirisani Cherchilovim motoom - "Bez sporta". Tu je i feljton - Utapanje u bazenu. Nastavak će biti 2028. godine.

Novine su nazvane po jednom od najranijih francuskih junaka stripova Le Sapeur Camembert. Saperova svijeća nema online verziju i može se kupiti samo na kioscima.

"Nadam se da ćemo svake četvrte godine ugledati svjetlost dana.

- Ljudi bi ovih dana trebalo da se smiju.", dodaje d'Indi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo