6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

26.02.2024 / 22:02 SHOW - Pomjeranje granica

Pobjegla sa majkom iz Irana, sada je postala miss Njemačke

Pobjegla sa majkom iz Irana, sada je postala miss Njemačke
Foto: Instagram
Čak 15.000 žena izrazilo je želju postati Miss Njemačke, ali samo jedna je uspjela - Apameh Schönauer, 39-godišnjakinja iz Berlina, koja je sa samo šest godina s majkom pobjegla iz Irana u Njemačku.

Apameh Schönauer, majka dvoje djece i uspješna arhitektica, postala je nova Miss Njemačke s ciljem pružanja podrške mladim ženama s migrantskom pozadinom.

Žiri, sastavljen od voditeljice Nede Peemüller, zabavljača Nicolasa Puschmanna, influencera Twenty4Tim-a, autorice Vivien Wulf, glumice Sharon Battiste i voditeljice PR-a studija Miss Germany Jil Andert, odabrao je pobjednicu nakon nekoliko izbornih krugova. Pobjednica, prema riječima organizatora, prima nagradu "Female Leader Award" uz bonus od 25.000 eura.

Schönauer, rođena u Teheranu, stigla je u Njemačku sa šest godina, bježeći sa majkom iz Irana. Tokom natjecanja, istakla je svoju predanost pravima žena s posebnim naglaskom na Iran.

Njezin moto u suočavanju s preprekama glasi: "Samo nastavi!" Na internetskoj stranici organizatora, Schönauer je istaknula svoju predanost pružanju podrške ženama u nepovoljnom položaju i potlačenim ženama.

Izbor za Miss Njemačke danas naglašava ne samo ljepotu, već i traži žene koje mogu služiti kao uzor. Dosadašnja dobna granica od 39 godina nije bila važeća za ovu sezonu, a najstarija finalistica od 42 godine bila je Mignon Kowollik iz Hamburga. Prema procjenama organizatora, oko 15.000 žena prijavilo se ovoga puta, a proces odabira trajao je nekoliko mjeseci.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo