10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

24.02.2024 / 18:35 BiH - Oprečna viđenja

Šta je donijelo povećanje minimalne plate u RS-u?

Šta je donijelo povećanje minimalne plate u RS-u?

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u januaru 2024. godine iznosila je 1312 KM i u odnosu na decembar 2023. nominalno je veća za 0,6 posto, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 3 posto.

 

Prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je 2001 KM, piše Večernji list BiH.

Posmatrano po područjima, u januaru 2024. godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1758 KM, a najniža u području građevinarstva, 981 KM.

U januaru 2024. godine, u odnosu na siječanj 2023., u svim područjima zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima umjetnosti, zabave i rekreacije - 6 posto, trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala - 5,9 posto i financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 5,5 posto.

Vlada Republike Srpske obradovala je za Novu godinu radnike povećanjem minimalne plate na 900 KM. Poslodavci su najavljivali da će zbog povećanja minimalca morati staviti ključ u bravu. Neki su to zaista i učinili.

Naime, zbog nerazumnog povećanja minimalca od oko 40 posto bruto više, Mila-tekstil iz Prijedora pokrenula je proces likvidacije. Bez posla je ostalo 40 radnika. -

- Kako je Vlada donijela nerazumnu odluku da se digne ta minimalna plaća za 200-300 KM, uz negativno poslovanje od prošle godine, mi to nismo mogli podnijeti – ističe Mladen Popović, vlasnik Mila-tekstila.

Dakle, firma je i godinu prije negativno poslovala.

- Poslovna zajednica počela je žaliti se jako rano. Postojao je dogovor da se pričeka jedno tromjesečje da vidimo kako će se stvari odvijati. Nisu svi u problemu, ali sada su svi digli glas i svi nešto očekuju. Ovaj slučaj u Prijedoru, nažalost, žao mi je ako je netko ostao bez posla, ali mislim da je malo prenapuhan – kazao je tom prilikom ministar rada RS-a Danijel Egić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo