10°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

21.02.2024 / 16:15 Politika - Skupština TK

Tuzlanski kanton dobio rekordan budžet od 730 miliona KM

Tuzlanski kanton dobio rekordan budžet od 730 miliona KM
Foto: Vijesti.ba
Tuzlanski kanton danas je dobio rekordno visok Budžet od 730 miliona maraka.

Najveći dio budžeta bit će utrošen na bruto plaće zaposlenih, blizu 369 miliona KM, a ova stavka povećana je za 32,8 miliona u odnosu na prošlogodišnji budžet TK.

„U budžet smo ugradili 61 miliona KM akumuliranog suficita iz ranijeg perioda, a imamo i 20 miliona koje smo dobili po osnovu zaduženja kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj nam je bio da intenziviramo kapitalne projekte od kojih bi izdvojio početak gradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli za šta je izdvojeno 12 miliona KM, početak rekonstrukcije zgrade Vlade TK za šta je odvojeno pet miliona, izgradnju zgrade Policijske uprave Živinice koja bi trebela koštati između dva i po i tri miliona“ , kazao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.



Skupština TK je danas po hitnoj procedurti usvojila Budžet za koji je glasao 21 zastupnik, dok je 10 bilo suzdržanih. Kantonalni premijer Irfan Halilagić ističe da ovogodišnji budžet ima investicionu komponentu.

„Zadržali smo naknade za porodilje, jednokratnu pomoć za penzionere s najnižim penzijama i uveli pomoć udruženjima koja brinu o najugroženijim kategorijama društva. Izražena je investiciona komponenta u budžetu "teška" 136 miliona KM, u koju je uključeno kreditno zaduženje od 20 miliona KM. Predvidjeli smo ulaganje 30 miliona KM za jačenje policije, tačnije nabavku novih uniformi, opreme i 200 novih kadeta te 10 miliona za robne rezerve, čime ćemo postati prva ustavna jedinica u Bosni i Hercegovini koja će ispuniti standarde u ovoj oblasti.“, istakao je Halilagić.



Opozicija je prilikom glasanja bila suzdržana, jer smatra da nema kapitalnih ulaganja.

„Za budžet se može reći sve osim da je razvojni. Ukupno se izdvaja 40-ak miliona KM za kapitalne projekte i to uglavnom namjenska sredstva, kao vodne naknade, promjena namjene zemljišta... Od budžetskih sredstava samo 13 miliona ide za kapitalne projekte, sve ostalo je potrošnja i to je činjenica. Ni tih 13 ne bi bilo da nije sredstava Vlade FBiH“ – kazao je Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo