19.02.2024 / 18:33 BiH - Tuzla

Šekib Umihanić izabran za predsjednika SDA TK

Na Izbornoj skupština Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (KO SDA) izabran je novi predsjednik. Umjesto dosadašnjeg Fahrudina Skopljaka, najjaču stranku u Tuzlanskom kantonu vodit će Šekib Umihanić.

Umihanića je jednoglasno podržalo 97 delegata, a bio je jedini kandidat za predsjednika, jer je svoju kandidaturu povukao Midhat Čaušević.

„To je sasvim normalna pojava. Mi smo se na svojim sastancima dogovorili da je nama potrebno jedinstvo unutar stranke jer bi svaka dalja borba u smislu konkurencije na izborima mogla da dovede do neke vrste nejedinstva. Zbog toga smo se dogovorili da ja budem predsjednik, a kolega Čaušević potpredsjednik“, kazao je novoizabrani predsjednik SDA TK Šekib Umihanić.

Da bi dva kandidata na izborima mogla ugroziti jedinstvo u stranci slaže se i Čaušević.

„Odluku sma donio savjesno, a u cilju očuvanja jedinstva i dobrih zamaha koje smo imali u SDA TK. Svaki oblik takmičenja se po definiciji svrstava u oblik razdruživanja i mi smo, da bi to izbjegli, donijeli odluku da idemo sa jednim kandidatom“, kazao je Midhat Čaušević.

Novi predsjednik SDA TK iznio je planove za budućnost, a koji se tiču poboljšanja ukupnog ambijenta u TK.

„Mi imamo jasne odrednice djelovanja, to je Statut stranke SDA. Sada je specifično da smo mi vođa koalicije u TK i svjesni smo da imamo najviše odgovornosti za sve što se dešava. Sada izdvajam probleme u zdravstvu, problem onkoloških pacijenata. Imamo dovoljno sredstava u Zavodu zdravstvenog osiguranja, ali zdravstvo nam je trenutno raštimani orkestar. To moramo mijenjati“, kazao je Umihanić.

Osim zdravstva, niz je drugih problema u kantonu. Ključni je sigurnosna situacija.

„Sigurnost u TK je ono što nam se nameće evo u posljednje vrijeme. Imali smo i sjednicu Skupštine na ovu temu. Mi ćemo izdvojiti u toku ove godine značajna sredstva na jačanje sigurnosti građana Tuzlanskog kantona. Osim toga, mi ćemo se zalagati za putnu deblokadu kantona, jer danas smo jedini u FBiH bez metra autoputa. To je posao Vlade FBiH ali mi moramo uraditi sve da taj proces bude otkočen“, zaključuje Umihanić.

Osim predsjednika, SDA je izabrala potpredsjednike stranke i članove Izvršnog odbora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo