18.02.2024 / 12:51 Politika - U sličnim okolnostima

Dodik u Minsku: RS nije dala saglasnost za sankcije Bjelorusiji

Dodik u Minsku: RS nije dala saglasnost za sankcije Bjelorusiji
Foto: RTRS
Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik tokom zvanične posjete delegacije RS-a Bjelorusiji govorio je o sankcijama koje ova zemlja "trpi" zbog dobrih odnosa sa Rusijom.

"BiH i RS nisu se pridružila tim sankcijama. Pozdravljam način na koji Bjelorusija funkcioniše uprkos sankcijama. I RS je u sličnim okolnostima, ali uz jasnu viziju i odlučno vođstvo, napredak je vidljiv", istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da lider Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ima sankcije Sjedinjenih Država i Velike Britanije i kaže da sada lakše živi, jer ne mora da ih gleda.

"Uprkos svemu tome, RS nije dala saglasnost za sankcije Bjelorusiji, iako drugi dio BiH to želi", poručio je Dodik.

Dodik je izjavio danas tokom posjete Naučno-praktičnom centru za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju u Minsku da već postoji iskustvo zajedničkog rada sa ovim centrom opremljenim najsavremenijim tehnologijama, u kojem je liječen 21 pacijent iz RS-a, a 28 čeka na prijem.

"Čestitam centru, Bjelorusiji i predsjedniku Aleksandru Lukašenku na dostignućima koje su postigli. Bez podrške države to ne bi bilo moguće", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je potpisan sporazum Ministarstva zdravlja RS-a i Komiteta za zdravstvo Bjelorusije, javlja bjeloruska agencija Belta.

Dodik je govorio i o ostalim oblastima saradnje sa Bjelorusijom, poput posjete akcionarskom društvu "Holding kompanija Belkommunmaš" koje se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja.

"Želimo da kupimo 10 autobusa za potrebe naših gradova, za početak kao pilot projekat. Kod nas privatna preduzeća vrše gradski prevoz, i tu su mnogi problemi, pa tako ne možemo za njih da kupujemo autobuse, zato će ovo biti plaćeno iz budžeta predsjednika, a ti autobusi će prevoziti đake, studente i pacijente. Uz svaki autobus idu i stanice za punjenje", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da RS kupuje i opremu za poljoprivredu u vrijednosti pet miliona dolara.

"Ta oprema će se davati našim poljoprivrednicima prema važećim podsticajima", istakao je Dodik.

Dodik i delagacija RS-a sastali su se sa zamjenikom ministra privrede Bjelorusije Aleksandrom Ogorodnikovom.

Osim toga, dodao je Dodik, predviđena je posjeta ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Save Minića zavodima MAZ-a i MTZ-a, a bit će i sastanak ministara u oblasti obrazovanja.

U delegaciji RS-a, koji predvodi Dodik, su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić i direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek.

Za sutra je najavljen sastanak Dodika sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, a predviđeni su i susreti sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom i predsjednikom bjeloruske Akademije nauka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo