9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

17.02.2024 / 21:10 Crna hronika - Transport kokaina

Razbijen ogranak 'Balkanskog kartela' u Španiji

Razbijen ogranak 'Balkanskog kartela' u Španiji
Foto: Screenshot

Španska nacionalna policija saopćila je danas da smatraju da su "potpuno razbili" ogranak balkanskog kartela koji je djelovao iz provincije Valensije, rukovodeći velikim pošiljkama kokaina koji je distribuirao širom mediteranske obale.

Ovo je jedna od najaktivnijih kriminalnih organizacija za trgovinu drogom, u kojoj je zapjenjeno više od 820 kilograma kokaina i uhapšeno 17 osoba, uključujući vođu grupe, u tri različite faze.

U izvršenih osam pretresa oduzeto je 226.500 eura u gotovini, tri GPS uređaja za detekciju elektronskih uređaja, 13 vozila (pet sa duplim dnom, inače skrovišta za prijevoz droge) i dva inhibitora, između ostalog. Istraga, koju je sprovela jedinica za drogu i organizovani kriminal (UDICO)

Nacionalne policije Valensije uz podršku centralnog Udico-a, imala je saradnju sa HSI (International Securiti Investigations), operativnom sekcijom američke agencije koja bavi se nacionalnom sigurnošću te zemlje.

Operacija Alianza-Colaborazione je razvijena dvanaest meseci i sprovedena je u tri faze izvršenja.

Istraga je počela početkom 2023. godine nakon saznanja za postojanje kriminalne organizacije koja je, predvođena albanskim državljanima koji žive u Valensiji, bila posvećena krijumčarenju kokaina velikih razmjera, kao i pranju novca.

Prvo je u potpunosti identifikovan vođa organizacije, koji je upravljao nekoliko kompanija, koristeći vrhunska vozila za svoja putovanja.

Agenti su identifikovali druge članove kriminalne mreže, što im je omogućilo da preciziraju njenu strukturu, kao i otkrivanje nekoliko luksuznih kuća i industrijskih skladišta u različitim dijelovima Valensije koje je organizacija imala.

Pored toga, locirali su i autopraonicu koju je kriminalna mreža koristila kao nervni centar, pošto su se tu održavali glavni sastanci radi raspodjele funkcija i davanja instrukcija članovima grupe.

Prošlog jula, istražitelji su otkrili dva vozila koja pripadaju kriminalnoj organizaciji u l'Elijani. Po izlasku iz tog područja presretnuta su oba vozila i utvrđeno je da su u njima bili kontejneri u kojima se nalazilo ukupno 100 paketa kokaina.

Agenti su uhapsili dvojicu vozača, koji su obavljali funkciju "kurira" i odlazili u zajednicu Mursija kako bi isporučili narkotičnu supstancu drugim grupama za trgovinu drogom.

U septembru prošle godine, drugo vozilo kriminalne grupe presretnuto je nakon što je pobjeglo velikom brzinom i pregazilo agenta u Muserosu, a nalazilo se nekoliko kilometara dalje od mjesta gdje je bilo napušteno sa 40 kilograma kokaina unutra.

Konačno, prošlog januara, u Benikasimu, istražitelji su otkrili kombi i vozilo u sumnjivom stavu koji su navodno povezani sa organizacijom.

Agenti su počeli da nadgledaju i odlučili da presretnu oba vozila, pri čemu je kombi pobjegao u akciji koja je učesnike u saobraćaju "izložila ozbiljnom riziku", kako je precizirala Nacionalna policija u saopćenju.

Nakon potjere, policajci su uhapsili vozača kombija dok je pokušavao da pobjegne. Unutra su pronašli 320 kilograma kokaina skrivenog u kartonskim kutijama.

U posljednjoj fazi policijske akcije izvršeno je osam pretresa kuća i mjesta koje koriste pripadnici kriminalne mreže. Među ovim akcijama izdvaja se zapljena još 350 kilograma kokaina u jednoj od kuća, kao i više od 200.000 eura u gotovini u drugom od pretresa.

Neophodno je istaći i "visok nivo sofisticiranosti razbijene zločinačke organizacije", navodi Nacionalna policija.

U stvari, agenti su zapjenili različite elektronske uređaje kao što su napredni GPS ometači i mikrofoni kako bi izbjegli uređaje za praćenje i slušanje.

Osumnjičeni su privedeni pravdi, a dežurni sudovi su na zahtjev Tužilaštva za borbu protiv droge naložili svima pritvor. Pored toga, istražitelji su uhapsili i članove organizacije zadužene za osiguravanje logistike i infrastrukture neophodne za razvoj nezakonite aktivnosti, upravljanje ugovorima o zakupu različitih kontrolisanih nekretnina.

Operacija je zadala težak udarac organizacijama osnovanim u Španiji, prilikom čega je postignuta potpuna demontaža grupe hapšenjem njenih 17 članova zbog navodnih krivičnih dela pripadnosti kriminalnoj organizaciji, trgovine drogom, pranja novca i napada na policijske službenike.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo