6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

17.02.2024 / 20:09 Svijet - Hitan prekid rata

Lideri zemalja Afričke unije osudili 'genocid' u Gazi

Lideri zemalja Afričke unije osudili 'genocid' u Gazi
Foto: African Union Commission

Lideri zemalja članica Afričke unije danas su na samitu te organizacije u Adis Abebi osudili izraelsku ofanzivu u Pojasu Gaze i pozvali na hitan prekid rata.

Predsjedavajući Komisije Afričke unije Musa Faki je saopćio da je izraelska ofanziva "najflagrantnije" kršenje međunarodnog humanitarnog prava i optužio Izrael za "genocid" nad stanovništvom Gaze.

"Mi oštro osuđujemo ove napade koji su nezapamćeni u historiji ljudskog roda i izražavamo solidarnost s narodom Palestine", rekao je Faki liderima koji su ga pozdravili aplauzom.

Na samitu je govorio i palestinski premijer Mohamed Štajeh.

Odlazeći predsjedavajući Afričke unije, predsjednik Komorskih ostrva Azali Asumani, pozdravio je Južnu Afriku jer je tužila Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i osudio "genocid Izraela u Palestini pred očima cijelog sveta".

"Međunarodna zajednica ne smije da žmuri na zlodjela koji se čine i koja haos nisu samo prouzrokovala u Palestini, već imaju katastrofalne posljedice u celom svetu", ukazao je Asumani.

Četvrtina žitelja Pojasa Gaze gladuje zbog rata koji je počeo napadom palestinskog Hamasa na Izrael 7. oktobra kada je poginulo gotovo 1.200 ljudi, a oko 250 su postali taoci.

Izrael oštro negira da vrši genocid u Gazi i tvrdi da radi sve što može da bi poštedio civile i da samo napada borce Hamasa.

Izraelski zvaničnici kažu da je izbjegavanje civilnih žrtava otežano taktikom Hamasa da se skriva u civilnim područjima, prenosi agencija Beta.

Tokom prošlogodišnjeg samita Afričke unije predstavnik Izraela je udaljen sa sastanka zbog spora o statusu posmatrača koja ta država ima u organizaciji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo