6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

17.02.2024 / 16:59 BiH - Vše od 200 mladih

Plesom protiv nasilja nad ženama Mostar obilježio kampanju "Jedna milijarda ustaje"

Plesom protiv nasilja nad ženama mostarski plesni klubovi u subotu su u Mostaru obilježili kampanju "Jedna milijarda ustaje“.

Zaplesalo je više od 200 mladih, a kampanju su podržali plesni klubovi PS Flash Mostar, B-Dance, MO-stars, Erigo-D, Koroleva, Mostarske mažoretkinje i Zrinjski.

- Ovu kampanju radimo već 12. godinu zaredom sa jednom snažnom porukom da ustajemo protiv svih oblika nasilja, protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Pokretačica ove globalne kampanje je Eve Ensler, a pokrenula ju je prije 12 godina. Mostar se te 2012. godine pridružio kampanji i evo i danas smo tu, još jače i još snažnije. Ples je sloboda pokreta i ove godine poručujemo da ustajemo za slobodu - naglasila je koordinatorica kampanje Tajma Tiro Demić.

Organizatori ove kampanje u Mostaru bili su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Udruženje Centar za razvoj i edukaciju "Hera" i Inicijativa građanki/na Mostar.

Tokom prošlogodišnje kampanje u svijetu je održano više od 1.200 umjetničkih i aktivističkih događaja s ciljem podizanja globalne svijesti o pravima žena i borbi protiv svih oblika nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo