9°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C

16.02.2024 / 22:21 Svijet - Zbog velikog skandala

Ogroman protest protiv Orbana u Budimpešti

Ogroman protest protiv Orbana u Budimpešti
Foto: Agencije
Desetine hiljada Mađara danas su izašli na ulice Budimpešte kako bi protestvovali zbog slučaja prikrivanja seksualnog zlostavljanja zbog kojeg je predsjednica Katalin Novak iz stranke Fidesz nakon bijesa javnosti odstupila s dužnosti.

Premijer Viktor Orban i njegova konzervativna stranka Fidesz, na vlasti od 2010. godine, pokušavaju ublažiti skandal koji je izbio prošle sedmice, a zbog kojeg su s funkcije već odstupile dvije Orbanove saveznice, predsjednica Novak i ministrica pravosuđa Judit Varga.



Dvije političarke odstupile su zbog pomilovanja bivšeg zamjenika direktora dječjeg doma koji je pomogao prikriti direktorovo seksualno zlostavljanje djece. Slučaj je i dalje glavna tema medija, prenosi Hina.

Hősök terén a gyerekekért... Az Andrássy út a Hősök terétől az Oktogonig teljes szélességében tele emberekkel. - jó...

Posted by Sermer Ádám on Petak, 16. februar 2024.

Iako nezadovoljstvo javnosti ne predstavlja prijetnju Orbanovoj vladavini, s idućim parlamentarnim izborima tek 2026., ono se događa uoči izbora za Evropski parlament u junu na kojem se Fidesz nada s drugim konzervativnim strankama ponovo steći glas u odlučivanju na evropskom nivou.

Na protest u centru Budimpešte pozvalo je devetero influencera, među njima i izuzetno popularan pjevač Azahriah, piše Reuters. Deseci hiljada ljudi, među njima velik broj mladih, stigli su na Trg heroja.



"Dosta nam je. Potrebna nam je promjena, ova vlada je puna laži i licemjerja", rekao je 64-godišnji Jozsef Molnar. On je kazao da je posljednji put protestvovao 1989. godine, u vrijeme pada komunizma, a na skup u petak stigao je i njegov 19-godišnji sin.

"Ovdje smo radi budućnosti, radi naših unuka."

#neféljetek

Posted by Dr. Brenner Koloman on Petak, 16. februar 2024.

Organizatori protesta na društvenim mrežama pitali su "koliko je još sličnih slučajeva o kojima se ne zna, koji su bili zataškani".

"Nezavisno o političkim stranama vjerujemo da je važno da ustanemo radi podrške zaštiti žrtava zlostavljanja, transparentnosti, ljudskog dostojanstva i iskrenog javnog dijaloga", stoji u njihovoj objavi.

Motivi pomilovanja ostaju nejasni. Orbanov Fidesz pokušao je vratiti narativ u svoju korist, kazavši da njihove greške donose posljedice, za razliku od grešaka opozicije.



Orbanov šef ureda Gergely Gulyas ranije u petak rekao je da su predsjednica i ministrica pravosuđa preuzele odgovornost za taj incident te da vlada to pitanje smatra zatvorenim. Dodao je da je važno "gledati u budućnost" te da će vlada raditi na jačanju mjera za zaštitu djece.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo