9°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

15.02.2024 / 18:23 BiH - Sarajevo

Općina Stari Grad stipendira 405 učenika i studenata

Općina Stari Grad stipendira 405 učenika i studenata
Foto: FENA

Općina Stari Grad Sarajevo obilježila je potpisivanje ugovora o stipendijama sa 405 učenika i studenata ,saopćila je Služba za odnose s javnošću Općine.

U saopćenju se navodi da je ove godine za stipendije investirano 615.000 KM izdvojenih iz budžeta Općine, što je najveći iznos ikad odvojen za ovu svrhu. Ovaj potez jasno pokazuje predanost lokalne uprave u poticanju mladih talenata i njihovog napretka.

-Ovdje se ne radi o individualnom naporu Irfana Čengića već o kolektivnom doprinosu i zahvali građana Općine Stari Grad našim studentima i učenicima. Ti mladi ljudi su postigli izvanredne rezultate, uključujući i one iz boračkih porodica. Trenutno imamo najveći novčani iznos stipendija od početka njihove dodjele, kao i najveći broj korisnika, na što sam izuzetno ponosan. Nadam se da ćemo i ubuduće imati velik broj mladih koji zaslužuju općinske stipendije, nastavljajući time politiku podrške mladima. Želim da većina ovih talentiranih pojedinaca ostane u BiH i pronađe zaposlenje nakon što završe svoje studije-kazao je načelnik Irfan Čengić.

U školskoj godini 2023/24, Općina Stari Grad Sarajevo dodijelila je stipendije za 211 talentovanih učenika i studenata, uključujući 142 učenika i 69 studenata, kao i dvoje učenika iz oblasti deficitarnih i tradicionalnih zanata, te za 192 djece iz boračke populacije (111 učenika i 81 studenta).

Općina Stari Grad Sarajevo jasno je najavila svoju namjeru nastavka ulaganja u obrazovanje mladih talenata. Visina stipendija od 150 KM za učenike i 200 KM za studente pruža značajnu podršku tokom devet mjeseci školske godine, omogućavajući mladima da se fokusiraju na svoje obrazovanje i razvoj. Stipendije koje Općina dodjeljuje predstavljaju ne samo financijsku podršku, već i simbol ulaganja u budućnost mladih generacija, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo