14.02.2024 / 17:52 BiH - Brisel

NATO: Ishod rata u Ukrajini oblikovat će budućnost Evrope, pominjali i BiH

NATO: Ishod rata u Ukrajini oblikovat će budućnost Evrope, pominjali i BiH
Govoreći u Evropskom parlamentu zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană podvukao je važnost saradnje NATO-a i EU...

...u rješavanju sigurnosne situacije u Crnom moru, zapadnom Balkanu i istočnoj Evropi, te rješavanju drugih zajedničkih izazova poput dezinformacija , cyber sigurnost i vojna pitanja.

Tokom razmjene mišljenja sa članovima Evropskog parlamenta iz Potkomiteta za sigurnost i odbranu, zamjenik generalnog sekretara je potvrdio da je blisko partnerstvo NATO-a od suštinskog značaja za evropsku sigurnost, posebno u kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu.

Geoană je istakao važnost podsticanja komplementarnosti, koherentnosti i interoperabilnosti u naporima da se poboljša evropska odbrambena industrijska baza i odbrambeni kapaciteti.

Zamjenik generalnog sekretara je istakao potrebu da se nastavi podrška Ukrajini, ističući milijarde eura finansijske i humanitarne pomoći koju su pružile zemlje NATO-a i EU. On je također pozdravio nedavni sporazum EU o obezbjeđivanju 50 milijardi eura dugoročnog finansiranja, kao i odluku donesenu prošlog decembra o otvaranju pristupnih pregovora kako bi se podržao put Ukrajine ka evroatlantskim integracijama.

Geoană je rekao da će ishod rata u Ukrajini oblikovati budućnost evropske sigurnosti u narednim decenijama. Od ruske ilegalne aneksije Krima 2014. godine, NATO je implementirao najveće jačanje svoje kolektivne odbrane u jednoj generaciji, uključujući jačanje svog odvraćanja i odbrane, povećanje izdataka za odbranu i podršku odbrambenoj industriji.

NATO je ojačao svoje partnerstvo, zajedno sa EU, sa Gruzijom i Moldavijom, koje se suočavaju sa nemilosrdnim pritiskom Rusije. NATO također blisko sarađuje s EU na terenu na zapadnom Balkanu kroz misiju KFOR-a na Kosovu koju vodi NATO i podržavajući operaciju EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u okviru Berlin Plus aranžmana za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja za sve.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo