14.02.2024 / 16:22 Crna hronika - Opasni kriminalac

Siniša Petrić u tajnosti izručen BiH i sproveden u u KPZ Foča

Siniša Petrić u tajnosti izručen BiH i sproveden u u KPZ Foča
Foto: Screenshot

Siniša Petrić zvani Zenica danas je u strogoj tajnosti sproveden sa aerodroma u Sarajevu u KPZ Foča.

Petrić je izručen u BiH iz zatvora u Španiji, piše Faktor.

On je trebao je stići u BiH početkom februara, međutim njegovo izručenje je tada otkazano.

Također, on je još u januaru trebao biti izručen u BiH, ali je tada učestvovao u incidentu u španskom zatvoru.

Ranije je Okružni sud u Banjaluci saopćio da je donio rješenje kojim priznaju presudu nacionalnog suda Španije jer su ispunjeni zakonski uslovi, kao i uslovi iz međunarodnih ugovora. Tako je sud prihvatio da Petrić u BiH izdržava kaznu.

Iz Okružnog suda Banja Luka su naveli da se Ministarstvo pravde Kraljevine Španije obratilo Ministarstvu pravde BiH zamolnicom za priznanje i izvršenje presude osuđenog Petrića, a koji je državljanin BiH, za premještanje na izdržavanje kazne zatvora u našoj zemlji.

- Ministarstvo pravde BiH je putem Ministarstva pravde RS zamolnicu proslijedilo Vrhovnom sudu RS da odredi mjesno nadležan sud za postupanje, te je Vrhovni sud RS rješenjem odredio Okružni sud Banja Luka kao stvarno i mjesno nadležan – navedeno je.

Petrić je presudom nacionalnog suda u Španiji osuđen za organizovani kriminal na pet godina, te za posjedovanje ratnog arsenala oružja i vatrenog oružja na 10 godina zatvora. Kako je pojašnjeno u saopćenju banjalučkog Okružnog suda ono za šta je Petrić osuđen u Španiji jesu krivična dela i po domaćem zakonodavstvu.

Petrić je poznat i kao desna ruka Luke Bojovića te po monstruoznim ubistvima širom Evrope.

Zenica je slavu stekao “hladnim” i monstruoznim ubistvima širom Evrope, piše Blic.rs.

On je još kao maloljetnik bio član grupe ubica Marinka Magde, koja je masakrirala 14 ljudi u Vojvodini i Mađarskoj. Petrićeva ekipa je radila za Magdu, pa su u januaru 1994, za samo jednu noć, u Subotici ubili Milana, Stanu i njihovog sina Daneta Petrića, koji je tada imao samo 11 godina, kao i Veru i Josipa Agatića.

Magda je upucao oca i majku, tada se pojavio mali dječak, kojem je Siniša rekao da šuti i da se sakrije iza kreveta. Nakon što su pronašli novac i krenuli, Zenica se okrenuo i ubio dječak. Kada ga je sudija pitao zašto je ubio dijete, Zenica je odgovorio: “Bio sam nešto nervozan te noći”. Osuđen je na smrt, ali mu je kazna preinačena na 15 godina zatvora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo