8°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

09.02.2024 / 18:43 Fudbal - Obećali i novi stadion

Saudijci nude 900 miliona eura za slavni talijanski klub!

Saudijci nude 900 miliona eura za slavni talijanski klub!
Foto: Agencije
Talijanski list La Repubblica donosi vijest da je Javni investicijski fond (PIF) Saudijske Arabije zainteresovan za kupovinu Rome.

Štoviše, navode da je već održano i nekoliko sastanaka s aktuelnim vlasnicima Rome koje je predvodio predsjednik rimskog velikana Dan Friedkin.

Američki poduzetnik nema ništa protiv prodaje, nije u Italiji tajna da se on umorio od vođenja Rome i da bi je rado prodao.

Iza svega stoji spomenuti Javni investicijski fond koji se nalazi pod kontrolom države, odnosno prijestonasljednika Mohammeda bin Salmana koji u fudbalu vidi priliku za promociju Saudijske Arabije i otvaranje svijetu.


U vlasništvu PIF-a nalazi se engleski Newcastle te četiri najveća saudijska kluba: Al-Ittihad, Al-Hilal, Al-Nassr i Al-Ahli.

Iznos koji su Saudijci ponudili Amerikancima za prodaju Rome je 900 miliona eura. Smatraju da je to dovoljna količina novca koja bi mogla zadovoljiti lidere Friedkin Grupe koja u svom vlasništvu ima 95,97 posto dionica rimskog kluba.

Pored 900 miliona eura za kupovinu Rome, Saudijci su biti spremni da ulože 1,5 milijardi eura u izgradnju novog, modernog stadiona, koji bi zamijenio Olimpijski stadion, koji je u vlasništvu CONI-ja (Italijanskog olimpijskog komiteta).

Dodajmo kako je Roma trenutno na petom mjestu u Serie A, daleko od ikakve borbe za Scudetto. Nedavno je na klupu stigao legendarni Daniele De Rossi koji će do kraja sezone pokušati ostvariti plasman u Ligu prvaka, prenosi Gol.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo