08.02.2024 / 06:06 BiH - Dodikov branilac

Bubić: Za Schmidta, kao svjedoka, imaćemo mnogo pitanja

Bubić: Za Schmidta, kao svjedoka, imaćemo mnogo pitanja
Foto: Vijesti.ba
U postupku koji se vodi protiv predsjednika bh. entiteta RS na Sudu BiH, tim odbrane kao svjedoka pozvaće visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, rekao je u emisiji Telering njegov branilac Goran Bubić.

- Imaćemo mnogo pitanja za njega - rekao je Bubić i naglasio da je primarni cilj Suda i Tužilaštva BiH, kao i Schmidta da Dodika uklone iz političkog života.

Poručio je da je se postupkom protiv Dodika ne brani suverenost BiH već ruši.

- Optužnica nije napisana samo protiv predsjednika RS, jer se u njoj pominju i Narodna skupština i Vlada RS - rekao je Bubić.

Govoreći o strategiji odbrane, Bubić je naglasio da je prva teza da visoki predstavnik u BiH ne može donositi zakone, a druga da Schmidt nije visoki predstavnik.

Ukoliko prethodne dvije teze Sud BiH ne prihvati, naveo je on, postoji treća linija odbrane, navodeći da je period za koji terete optužene od 1. do 9. jula, pa će odbrana reći da je vremenski period za Dodika od 1. do 7. jula i da je Tužilaštvo BiH razdvajanjem postupaka postfestum shvatilo da to ide u prilog predsjedniku, jer njega nema 8. i 9. jula.

Kada je riječ o zahtjevu za izuzeće sudije Sene Uzunović odbrana navodi da je ona u aprilu 2021. godine bila među 14 tužilaca koji su tražili bezuslovno krivično gonjenje i dizanje optužnice protiv Dodika zbog navodnog napada na ustavni poredak BiH.

- Dakle, ona 2021. godine iskazuje predrasude o optuženom insisturajući na krivičnom gonjenju optuženog, jer je tad u svojstvu tužioca, a u Sud prelazi u augustu 2022. godine. To je naš argument - rekao je Bubić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo