07.02.2024 / 14:29 BiH - Pribavljanje lične koristi

I to smo dočekali: U RS-u podignuta optužnica za nerad!

I to smo dočekali: U RS-u podignuta optužnica za nerad!
Foto: Ilustracija / ATV
Dušan Jovanović, nekadašnji v.d. pomoćnika ministra za naučnotehnološki razvoj u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo manjeg bh. entiteta RS, optužen je za zloupotrebu službenog položaja zbog nerada, kojim je oštetio Budžet entiteta za 7.078 KM!

Optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo RS-a, a potvrdio ju je Okružni sud u Banjaluci.

Optužnica Jovanovića tereti da od 17. novembra 2022. godine do 31. januara 2023. godine, u svojstvu službenog lica, kao v.d. pomoćnik ministra u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a, na koju funkciju je imenovan Rješenjem Vlade RS-a od 03.11.2022. godine, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, neizvršavanjem svoje službene dužnosti, pribavio sebi korist.

”To je učinio tako što je u navedenom periodu nije dolazio na posao i nije izvršavao poslove i zadatke radnog mjesta na koje je imenovan, te je postupio suprotno odredbama Zakona o Republičkoj upravi, jer nije rukovodio oblašću rada ministarstva za koju je formiran resor u koji je imenovan za pomoćnika ministra, iako je za navedeni period primio neto plate u ukupnom iznosu od 7.078,26‬ KM, koje iznose je prisvojio na štetu budžeta RS-a”, saopćilo je Republičko javno tužilaštvo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo