06.02.2024 / 15:00 Svijet - Procedura je jasna

Šta bi se dogodilo kada bi kralj Charles umro?

Šta bi se dogodilo kada bi kralj Charles umro?
Foto: X.com
Jučerašnja vijest da kralj Charles ima rak mnoge je navela da se zapitaju šta bi se dogodilo da on umre, kako s kraljevstvom, tako i s Camillom.

Saradnici kralja Charlesa i kraljice Camillle vjerovatno su spremni za svaki scenarij, pa i onaj da on umre prvi.

Iako kralj ima dugovječnost u svojim genima - njegov otac princ Philip umro je 2021. godine samo dva mjeseca prije svog 100. rođendana, a njegova majka kraljica Elizabeta umrla je u 96. godini u septembru 2022., vijest da ima rak mnoge je navela da se zapitaju što bi se dogodilo da on umre, kako s kraljevstvom, tako i s Camillom.

Kao što je smrt njegove majke, kraljice Elizabete II, bila predviđena planom za izvanredne situacije poznatim kao Operacija Londonski most, tako i postoje protokoli u slučaju kraljeve smrti Operacija Most Menai.

Princ William bi odmah postao monarh, a Kate Middleton bi najvjerovatnije postala kraljica ili kraljica supruga.

Kraljica Camilla u tom bi slučaju postala kraljica udovica, pisao je Daily Mirror. Neće biti kraljica regent (šef države), već će nastaviti obavljati svoju dužnost prema novom šefu države, jer nije imenovana u kraljevskoj liniji nasljedstva.

Prva je tu kraljevsku titulu koristila kraljica Adelaide, koja je za 12 godina nadživjela svog supruga, kralja Williama IV. Sva djeca para umrla su u djetinjstvu, a kruna je pripala Williamovoj nećakinji kraljici Viktoriji.

Kad bi postala udovica, kraljica Camilla vjerovatno bi bila slobodna sama donijeti odluku kako će joj budućnost izgledati. Mogla bi se povući u Ray Mill House, svoj dom na selu, ili nastaviti svoj dobrotvorni rad, u kojem se fokusirala na područja kao što su zdravlje, pismenost, umjetnost i podrška osobama koje su preživjele silovanje i seksualni napad.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo