05.02.2024 / 20:01 Politika - Moneyval

Eksperti EU stižu u BiH: Prijeti li nam siva lista?

Eksperti EU stižu u BiH: Prijeti li nam siva lista?
Foto: Vijesti.ba
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović naveo je nekoliko činjenica o opasnosti da BiH završi na sivoj listi Moneyvala.

On je na društvenim mrežama najavio da će delegacija Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval) boraviti u BiH od 12. do 28. februara.

Napomenuo je da ono što u tom periodu bude na snazi (zakonski i podzakonski akti) ulazi u izvještaj o BiH.

- Radna grupa za finansijske akcije (FATF), krovna svjetska organizacija čiji je član i Moneyval, postavlja svjetske standarde u oblasti sprečavanja pranja novca. Od 40 preporuka ukupno, zakonom koji je u proceduri ispunjavamo njih 20, što je značajan iskorak za BiH - naveo je Magazinović.

Podsjetio je da će Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH i čeka na usvajanje u Domu naroda, stupiti na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenom listu BiH. Da bi stupio na snagu prije završetka monitoringa to znači da mora biti objavljen u Službenom listu najkasnije do 20. februara, a usvojen i dostavljen prije toga.

- O šteti po privredu i finansijski sektor ukoliko se BiH nađe na sivoj listi Moneyvala je dosta toga rečeno. Ukratko, smanjit će se ulaganja u BiH, novčane transakcije će biti limitirane i ograničene brojnim preprekama, sve će biti usporeno, usloženo, trebat će više papirologije. Na koncu, sve zemlje će biti upitane šta su poduzele 'protiv' BiH s obzirom na novonastalu situaciju - smatra Magazinović.

Kaže da je suština da treba reagovati brzo, da Dom naroda nema vremena za čekanje, da su moguće posljedice velike.

- Pozivam Dom naroda, posebno delegate SNSD-a koji su prolongirali usvajanje zakona, da shvate ozbiljnost situacije i mogućih posljedica, te u potrebnim rokovima usvoje zakon koji je veoma važan za privrednike i sektor finansija, ali i državu u cjelini - objavio je Magazinović na Facebooku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo