05.02.2024 / 12:51 BiH - Foto

Dodik stigao na Sud BiH, brojne pristalice ispred zgrade

U Sudu Bosne i Hercegovine danas će biti održan pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pretres će biti održan samo za Dodika, nakon četiri odgađanja glavnog pretresa.

Prema informacijama portala Istraga, Dodiku od danas neće suditi sudija Mirsad Strika. Ovim predmetom je, kako saznaju, zadužena sutkinja Suda BiH Sena Uzunović.

Sudija Mirsad Strika je početkom ove godine zatražio presignaciju predmeta jer je već ranije ispunio uslove za penzionisanje. Stoga je krajem prošle sedmice CMS sistemom određeno da postupajuća sutkinja bude Sena Uzunović koja bi već danas, u ponedjeljak, trebala biti u sudnici Suda BiH.

Pred Sudom BiH i danas su se okupili simpatizeri SNSD-a koji su pružili podršku Dodiku.

- U normalnim zemljama zakoni se donose u parlamentu i samo u parlamentu. U normalnim zemljama u sudu se sudi po tim zakonima i samo po tim zakonima. Ako je u BiH donošenje zakona izmješteno iz parlamenta, logično je da i suđenje bude izmješteno iz sudnice. Ako se lična volja stranca samozvanca donesena u ljetnikovcu smatra zakonom, onda ću tražiti da mi se za nepoštovanje te volje sudi u kafani - istakao je Dodik na društvenim mrežama uoči ročišta.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo