8°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

04.02.2024 / 21:44 Regija - Srbija

Skup neonacista u Beogradu: Slavili zločinca Milana Nedića

Skup neonacista u Beogradu: Slavili zločinca Milana Nedića
Foto: Marko Dragoslavić / FoNet
Nekoliko desetina neonacista i ekstremnih desničara okupilo se 4. februara u centru Beograda povodom godišnjice smtri Milana Nedića, predsjednika kvislinške Vlade za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Na skup su pozvale neonacistička grupa "Zentropa Srbija" i ultradesničarska grupa "Srbska akcija".


Okupljeni su ispred zgrade nekadašnjeg zatvora OZNA (Odeljenje za zaštitu naroda) sa čijeg prozora je početkom februara 1946. uoči suđenja Nedić skočio i izvršio samoubistvo zapalili svijeće.

Nedaleko odatle okupili su se i antifašistički aktivisti i predstavnici opozicione stranke Zeleno-levi front.

Jedan od članova te stranke, Aleksa Petković kazao je da je "nedopustivo" da se u centru Beograda dozvoljava veličanje nacističkog kolaboracioniste.

"Čovjek koji odgovoran za brojne zločine tokom Drugog svjetskog rata ne zaslužuje da se njegovo ime pamti", poručio je Petković.

On je istakao i da onima koji slave zločine za koje je odgovoran Milan Nedić ne bi smijelo da "bude dopušteno da slobodno iskazuju svoju ideologiju.

"Beograd je slobodan grad za sve, ali nikada ne smije biti iza one koji propagiraju takvu ideologiju", zaključio je on.

Kao čelnik kolaboracionističke vlade, Nedić snosi odgovornost za saradnju sa nacističkom Njemačkom i učešće u holokaustu, ubistva i progon antifašista, hapšenje Jevreja, pljačku njihove imovine i učešće u egzekucijama u logorima Topovske šupe i Banjica u Beogradu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo