04.02.2024 / 20:51 BiH - Orašje

U narednom periodu očekivano rješavanje problema u oblasti socijalne politike u FBiH

U narednom periodu očekivano rješavanje problema u oblasti socijalne politike u FBiH
Foto: Arhiva / FENA
Članovi Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u FBiH donijeli su na drugoj sjednici održanoj nedavno u Orašju niz zaključaka čija se realizacija očekuje u narednom periodu sa ciljem rješavanja problema u oblasti socijalne politike.

S obzirom da je u pripremi Zakon o socijalnim uslugama koji će kad bude u primjeni omogućiti stalno sufinansiranje svim pružateljima socijalnih usluga, zaključeno je da se pristupi izradi Registra socijalnih usluga kako bi se definisalo ko su sve pružatelji ovih usluga i u kojem obimu, a ko je svrha sam sebi.

"Na ovaj način nastojimo urediti oblast socijalne zaštite i omogućiti veći spektar usluga, posebno za djecu i osobe s invaliditetom. U tu svrhu, već sad ćemo krenuti sa mapiranjem i spremni ćemo dočekati usvajanje zakona", navode iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kada je riječ o Zakonu o pravima civilnih žrtava rata koji je stupio na snagu i počeo s primjenom od 1. januara 2024. godine, na sjednici Ministarske koordinacije konstatirano je da se trenutno radi na razvrstavanju zahtjeva iz septembra prošle i januara tekuće godine, a nedoumice u vezi sa provođenjem tog zakona definisane su zaključcima koji će olakšati njegovu primjenu.

To podrazumijeva da se svi predmeti započeti prije stupanja na snagu novog Zakona o pravima civilnih žrtava rata FBiH, a nisu okončani, rješavaju po načelu najpovoljnijeg interesa za stranku.

Također, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će dostaviti resornim kantonalnim ministarstvima zvanično tumačenje članova 12. i 38. Zakona o pravima civilnih žrtava rata FBiH, a resorna kantonalna ministarstva će pristupiti izmjeni svih rješenja prije donošenja nove osnovice za obračun.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u 2023. godini dalo je saglasnost na povećanje dnevne cijene smještaja u tri ustanove socijalne zaštite FBiH, čija je primjena počela sa 01.01.2024. godine. Ono što predstavlja problem kantonima je, kako je rečeno, kasna informisanost o ovakvim promjenama, njihovoj osnovanosti i načinu utvrđivanja novih cijena. Navedeno je da se prilikom izrade metodologije jedinstvenog obračuna cijena usluga uključe i konsultuju i kantoni.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike se obavezalo da obavijesti federalne ustanove socijalne zaštite o ovoj informaciji, zaduži ustanove socijalne zaštite da prije povećanja cijena usluga smještaja o tome konsultuju kantone, te da prilikom potpisivanja ugovora o smještaju dodaju stavku koja definiše u kojem vremenskom periodu su ustanove dužne izvijestiti kantone o povećanim cijenama smještaja.

U vezi sa problematikom smještaja osoba sa duševnim smetnjama u ustanove socijalne zaštite na nivou FBiH, iz resornog federalnog ministarstva navode da je taj problem prepoznat kao jedan od najistaknutijih sa kojim se susreće sistem socijalne zaštite.

Naglašeno je da treba pronaći rješenje koje će rasteretiti ustanove socijalne zaštite, a istovremeno pronaći rješenje za smještaj osoba sa duševnim smetnjama. S tim u vezi, zajednički stav je da se ovom pitanju mora u narednom periodu pristupiti ozbiljno, a potrebno je učešće i zdravstvenog sektora sa ciljem sigurnijeg i jednoobraznog rješavanja tog pitanja.

Zaključeno je da se pripremi Informacija s prijedlogom zaključka o problemu smještaja osoba sa duševnim smetnjama u ustanove socijalne zaštite koja će biti dostavljena Vladi FBiH s ciljem poduzimanja konkretnih koraka.

Kada je riječ o primjeni Zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata, taj zakon naišao je, kako se navodi, na neodobravanje određenih grupa koje osporavaju njegovu implementaciju o čemu su resorni ministri upoznali članove Koordinacije.

Navedene su i druge nejasnoće koje usporavaju implementaciju tog zakona, te je donesen zaključak da se sa primjenom zakona treba početi što prije u svim kantonima, a sve nedostatke koji se budu pokazali tokom njegove promjene definisati i ukoliko se pokaže potreba s terena, napraviti izmjene i dopune kojima će se ukloniti ti nedostaci.

Do tada, zaključkom Ministarske koordinacije utvrđeno je da će svi kantoni intenzivirati aktivnosti na raspisivanju javnih poziva za utvrđivanje reprezentativnosti organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo