18°C
Mostar 22°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

04.02.2024 / 20:14 BiH - Zlonamjerni pokušaji

Potez Sveučilišta nije prvi: I ranije brisali džamije oko Starog mosta

Potez Sveučilišta nije prvi: I ranije brisali džamije oko Starog mosta
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Brisanje džamije u blizini Starog mosta u Mostaru, sa promotivnog plakata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, nije prvi, a vjerovatno niti posljednji zlonamjerni pokušaj slanja lažne slike iz grada na Neretvi.

Uostalom, ništa drugo nije bio ni nedavni pokušaj Željane Zovko da Stari most podvede pod "hrvatsku kulturnu baštinu". 

Nekoliko godina ranije, u decembru 2019. godine jedna turistička agencija sjedištem u Splitu svojim gostima je ponudila kratke izlete iz Dubrovnika u grad Mostar, a ekipa iz agencije odlučila je promijeniti izgled grada te umjesto džamija koje se vide sa Starog mosta u Mostaru postaviti - crkve.

 
Sa Starog mosta u Mostaru vidi se sedam džamija, međutim, u splitskoj agenciji jednako kao i na Sveučištu odlučili su ukloniti džamije i umjesto njih na fotografiju namontirati crkve koje se nalaze u zapadnom dijelu grada. S tim da je splitska agencija išla i korak dalje, pa je veliki križ koji se nalazi na brdu Hum prebacila istočno na brdo Forticu.
 
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Sanel Kajan je, povodom posljednjeg poteza Sveučilišta, izrazio hitnu potrebu za reakcijom:

 
"Sveučilište u Mostaru mora ukloniti lažirani plakat do sutra u podne! Dobili su naredbu nadležnih s viših nivoa. Moramo reagovati na sva njihova podmetanja, laži i prevare."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo