14°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

01.02.2024 / 11:49 Svijet - Opšta pometnja

Hiljade traktora blokiralo Brisel, gori vatra ispred EU parlamenta

Hiljade traktora blokiralo Brisel, gori vatra ispred EU parlamenta
Foto: X

Kolone traktora poljoprivrednici su izveli na ulice Brisela rano u četvrtak kako bi izvršili pritisak na čelnike Evropske unije da učine više za pomoć poljoprivrednicima s porezima, sve većim troškovima i jeftinim uvozom.

Trg ispred Evropskog parlamenta, kao i glavne prometnice u Brisela, prema procjeni policije, blokiralo je 1000 traktora, a palila se i vatra i bacale petarde. Poljoprivrednici se žale da nisu dovoljno plaćeni, da su zagušeni porezima i zelenim pravilima te da su suočeni s nelojalnom konkurencijom iz inozemstva.

Već su ishodili nekoliko mjera, uključujući prijedloge Komisije za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i ublažavanje nekih ekoloških propisa na neobrađenim zemljištima. Iako kriza poljoprivrednika nije službeno na dnevnom redu samita EU, o njoj će se sigurno raspravljati, barem na marginama.

Dok su sve oči uprte u Viktora Orbana, kojega ostalih 26 čelnika EU želi uvjeriti na samitu da se pridruži planu za finansiranje Ukrajine, mađarski je premijer preko noći odlučio podržati seljake.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo