18°C
Mostar 22°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

25.01.2024 / 12:25 BiH - Opasnost od morbila

Posjetili smo vakcinalni punkt u Vrazovoj: Šta roditelji trebaju znati!?

Od morbila obolijevaju i odrasli, a ne samo djeca, a kliničke slike mogu biti jako teške ...

U Sarajevu su danas otvorena dva posebna punkta za vakcinaciju djece protiv morbila, nakon što je u KS jučer zvanično potvrđeno 11 slučajeva zaraze.

Vakcinalni punktovi se nalaze pri Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje, gdje se vrši vakcinacija zdrave djece bez najave i zakazivanja, svaki dan u dvije smjene.

"Napominjemo svim našim korisnicima da je svaki Dom zdravlja zapravo vakcinalni punkt, da se jave svojim Domovima zdravlja da provjere mogu li tamo završiti vakcinaciju, ako ne - neka dođu kod nas", za Vijesti.ba je rekla dr. Mubera Hasanović, koja je danas bila zadužena u vakcinalnom punktu Doma zdravlja Centar.

Dr. Mubera Hasanović za Vijesti.ba govori o vakcinaciji protiv morbila.

Posted by Vijesti.ba on Četvrtak, 25. januar 2024.


"Bitno nam je da svaki roditelj ponese vakcinalni karton svoga djeteta, da znamo šta ima od vakcina i da bismo mogli reagovati onako kako treba. Situacija je pod kontrolom, ali moramo raditi na prevenciji. Ova vakcinacija štiti 90% sa jednom dozom, a 99% sa dvije doze. Od ovoga obolijevaju i odrasli, a ne samo djeca, i treba se znati da kliničke slike mogu biti jako teške".

Dr. Hasanović je dodala da trenutno nije poznat tačan broj oboljelih jer se nalazi još čekaju, te da situacija nije alarmantna jer je pod kontrolom.

Ranije jutros, pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez izjavio je da je sve izvjesnije da će se u Federaciji BIH proglasiti epidemija morbila.

On je rekao da je realno da se to desi s obzirom na broj slučajeva morbila u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu i pozvao je roditelje da vakcinišu djecu.

U Federaciji BIH do sada je potvrđeno 60 slučajeva morbila. Ovu informaciju potvrdio je prof. dr. sc. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Od tog broja u TK je potvrđeno 47 oboljanja, u KS 12 te u ZDK jedno oboljenje. On je rekao da je zbog niskog nivoa vakcinacije u prethodnom periodu moguće širenje i na druge prostore. Dodao je da se radi o vrlo zaraznoj bolesti. U videu ispod pogledajte cijelu izjavu i stručne savjete.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo