24.01.2024 / 20:00 BiH - Priča iz Lukavca

Elvedina Mujagić ima 19 godina i već dvije objavljene knjige

Elvedina Mujagić ima 19 godina i već dvije objavljene knjige
Foto: Vijesti.ba
Sve je manje mladih koji pokazuju zanimanje za čitanjem, a posebno za pisanjem knjiga.

Zanimljiv primjer koji pobija ovu činjenicu pronašli smo u Lukavcu. Elvedina Mujagić ima 19 godina, a iza nje su već dvije objavljene knjige.

Prije tri godine izdala je svoj prvi roman, a početkom ove godine je svjetlost dana ugledala i njena zbirka poezije. Kaže nam da se ljubav prema pisanju rodila još u osnovnoj školi.
 
„Voljela sam uvijek da čitam lektire, voljela sam da pišem pismene vježbe u školi, pisala sam sa puno ljubavi i nikad to nisam radila preko računara, nego isključivo olovkom u svesku. Na taj način sam izražavala svoje misli i osjećanja i prije nego sam počela pisati prvu knjigu. Tako se rodila ta ljubav, pa sam kod kuće pisala i neke pričice za djecu, kasnije je to izraslo u nešto više. Danas najviše volim da pišem o ljubavi i prijateljstvu", kaže Elvedina.

Naša sagovornica je svestrana, pa se osim pisanja, bavi i sportom. Članica je književnog kluba i kulturno umjetničkog društva. Ističe da se često mladi pisci susreću sa problemom izdavanja svojih knjiga, jer su potrebna značajna finansijska sredstva.
 
„Moji roditelji prvi put nisu finansirali i imala sam veliku pomoć našeg grada, gradonačelnika i Centra za kulturu. Što se tiče druge knjige, podržana je od strane Ministarstva za sport, kulturu i mlade, od mojih prijatelja koji su zaslužni za štampanje knjige, i pored toga, naravno, nekih sponzora.“, ističe ona.

Od žanrova najviše voli knjige koje govore o ljubavi i misterijama, a njen najdraži pisac je Meša Selimović. Kada su u pitanju planovi za budućnost, toga joj ne manjka.

„Sad ne mogu baš puno otkrivati o tome, ali pišem, ne želim da odustanem, spremam za sljedeći put nešto veliko, ali za sad se najviše fokusiram na to da promovišem svoju drugu knjigu koja je tek izašla, i da se vratim i na tu prvu knjigu da ne padne u zaborav.“, zaključuje Elvedina.

Tokom razgovora, mlada književnica nam je kazala kako planira upisati medicinski fakultet, ali se vidi kao autorica brojnih književnih djela.

M.V

(Vijesti.ba)

Izdvajamo