6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

18.01.2024 / 20:30 Muzika i Film - Brojni filmski klasici

Koje je uloge Tom Hanks odbio tokom karijere?

Koje je uloge Tom Hanks odbio tokom karijere?
Foto: WireImage
Kao jedan od najuspješnijih holivudskih glumaca, Tom Hanks već decenijama je prvi izbor mnogim rediteljima.

Hanksu su kroz karijeru ponuđeni brojni filmski klasici, od kojih su neki ostali zapamćeni kao najbolji filmovi svih vremena. No, zbog pretrpanog rasporeda ili drugih ličnih razloga, poznati glumac morao je odbiti neke od njih.

U nastavku otkrijte koje je poznate filmove Tom Hanks odbio tokom svoje karijere.

Jerry Maguire

Prema Collideru, uloga Jerryja Maguirea, kojeg je utjelovio Tom Cruise, bila je napisana za Toma Hanksa. Kada je počeo pisati scenarij za film, reditelj Cameron Crowe zamišljao je Toma Hanksa, koji je u to vrijeme bio zvijezda romantičnih komedija.



Pošto je proces pisanja scenarija dugo trajao, Hanks je imao 40 godina i dva Oscara kada mu je napokon ponuđena uloga, zbog čega ju je morao odbiti. Isto tako, poznati glumac u to vrijeme radio je na filmu To što mi radiš (That Thing You Do!).

Iskupljenje u Shawshanku (The Shawshank Redemption)

Prije nego što je Tim Robbins preuzeo ulogu Andyja Dufresnea u Iskupljenju u Shawshanku, Tom Hanks bio je jedan od glavnih izbora. No, glumac je odlučio donijeti jednu od najvažnijih odluka u svojoj karijeri i odbiti ulogu Andyja kako bi se posvetio snimanju Forresta Gumpa, piše Screen Rant.



Ta odluka se isplatila jer mu je Forrest Gump donio drugog Oscara za najboljeg glumca. Isto tako, film je bio veliki komercijalni uspjeh.

Beskrajni dan (Groundhog day)

Hanks je bio prvi izbor za ulogu sebičnog i narcisoidnog Phila Connorsa u komediji Beskrajni dan, ali ju je odlučio odbiti kako gledateljima ne bi pokvario radnju filma, piše Collider. Naime, Hanks je u to vrijeme glumio likove koji na prvu djeluju mrzovoljno ili nervozno, ali s vremenom se ispostavi da su dobrice.



"Publika bi tamo sjedila i čekala da postanem dobar, jer uvijek glumim dobre likove. Ali Bill Murray je tako jadan, čak i kad nije pred kamerama, da sa njim nikada ne znate šta će se dogoditi", izjavio je u šali Hanks.

Batman zauvijek (Batman Forever)

Tom Hanks bio je jedan od prvih izbora za ulogu Batmana u filmu Batman zauvijek iz 1995. godine, piše Uproxx, prenosi Index. Na njegovu sreću, i sreću njegovih fanova, Hanks je odbio ulogu, koja je zatim otišla Valu Kilmeru. Iako je film bio komercijalno uspješan, mnogi ga smatraju jednim od najgorih filmova o Batmanu.



Nixon (1995)

Tom Hanks i Jack Nicholson bili su prvi izbori za ulogu Richarda Nixona, u biografskom filmu reditelja Olivera Stonea. Prema Mental Flossu Stone je prišao Hanksu jer je Hanks trebao glumiti u neostvarenom projektu, The Passion of Richard Nixon.



No nakon što je Hanks odbio ulogu, Stone ju je ponudio Anthonyju Hopkinsu, koji je za svoju izvedbu nominovan za Oscara.

Izdvajamo