17.01.2024 / 12:08 BiH - U centru

Lukavac rješava problem nedostatka parkinga: Gradi se 90 mjesta

Problem nedostatka parking prostora, evidentan je u cijelom Tuzlanskom kantonu. Ni Lukavac nije izuzetak, ovdje je poseban problem nedostatak parkin prostora u centru grada i oko stambenih zgrada.

Zbog toga je ovih dana počela izgradnja i rekonstrukcija 90 novih parking mjesta na tri lokacije u samom gradu.

„Kada je u Lukavcu osnovano JP Putevi i komunikacije u planu je bilo ostvarenje nekoliko ciljeva, a to su: održivo upravljanje, zaštita i održavanje javnih parkirališta, te efikasnija realizacija djelatnosti od javnog interesa za Grad Lukavac. Novim regulacionim planom Grada Lukavac planirana je izgradnja novih parking mjesta kao i parking garaža. Iskustva iz predhodnih godina su pokazala da pogotovo pored stambenih zgrada odnosno jedinica kolektivnog stanovanja nedostaje parking mjesta.“ – kazao je Niaz Fazlić, direktor JP „Putevi i komunikacije“ Lukavac.

Osim pomenutih 90 parking mjesta, u planu je i projektovanje još nekoliko lokacija na području Lukavca.

„Posljednjih nekoliko godina se radi na izgradnji ili rekonstrukciji parking mjesta tamo gdje je to moguće kako bi se nadomjestio broj parkinga i olakšalo stanarima. Mi imamo ovdje zgradu u kojoj je 100 stanova, a imamo za nju 57 parking mjesta, zbog toga se sada radi na proširenju mreže parking prostora.“, dodao je Fazlić.

Prema riječima gradonačelnika Edina Delića, neophodno je uvesti reda na parking mjestima, kao i uopšteno reda u saobraćaju što je jedan je od preduslova kvalitetnog razvoja jednog grada.

„Mi smo sada počeli sa radovima na mjestu koje ima hroničan problem nedostatka parking prostora. Radimo projekte na ovom polju. Bavimo se infrastrukturom na više načina. Radimo trotoare, ulice. To je naš cilj, da imamo što bolje puteve u samom gradu“ – kazao je gradonačelnik Delić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo