6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

11.01.2024 / 12:42 Regija - Osmani potvrdila

Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli vize za za građane Kosova

Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli vize za za građane Kosova
Foto: X
Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli su vize za građane Kosova pa će Kosovari moći slobodno ulaziti u tu zemlju, saopćila je u četvrtak kosovska predsjednica Vjosa Osmani.

Sporazum o ukidanju viza između Kosova i Ujedinjenih Emirata postignut je tokom prošlomjesečnog sastanka kosovske predsjednice Osmani s predsjednikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom i već je potpisan.

"Zahvaljujem predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata što je prihvatio moj prijedlog o ukidanju viza za građane Kosova. Sporazum je postignut tokom našeg sastanka prošlog mjeseca i već je potpisan, otvarajući put za više mogućnosti za saradnju između naših zemalja i građana", napisala je Osmani na platformi X.


Prije sedam dana zemlje šengenskog evropskog prostora unutar kojeg se na granicama ne pregledavaju putnicima dokumenti, ukinule su vizni režim za 1,8 miliona stanovnika Kosova. To je u ponedjeljak učinila i Španija, jedina zemlja šengenskog prostora koja je nakon 1. januara zadržala vize za građane Kosova.

Kosovari smiju boraviti u tim zemljama 90 dana bez vize, i to u razdoblju od 180 dana.

Kosovo je bila posljednja zemlja zapadnog Balkana čijim su stanovnicima trebale vize za ulazak u "šengen", prostor koji je dobio ime po mjestu u Luksemburgu gdje je 1985. potpisan sporazum o prekograničnom slobodnom kretanju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo