11.01.2024 / 11:31 BiH - Udruženje „Žena-žrtva rata“

Podnesena krivična prijava nakon okupljanja u Višegradu uoči 9. januara

Podnesena krivična prijava nakon okupljanja u Višegradu uoči 9. januara
Foto: Vijesti.ba / Screenshot

Udruženje „Žena-žrtva rata“ je danas na osnovu člana 35. ZKP-a Bosne i Hercegovine, podnijelo Krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine protiv Novaka Knežića...

... iz Višegrada koji je objavio – postavio video na Youtube; N.N. lica koja su organizovala okupljanje na mostu Mehmed paše Sokolovića u Višegradu; N.N. lica koja su odobrila okupljanje na mostu Mehmed paše Sokolovića u Višegradu; N.N. lica koja nisu spriječila okupljanje na Mostu Mehmed paše Sokolovića u Višegradu što su počinili krivično djelo iz člana 145/a KZ Bosne i Hercegovine, izazivanjem nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Navedena lica su dana 08.01.2024. godine uoči 9. januara, u večernjim satima, u Višegradu, na mostu Mehmed paše Sokolovića na kojem su počinjeni brojni zločini nad Bošnjacima, istakli oficirsku kapu ratnog zločinca Ratka Mladića, skandirajući ime ratnog komandanta Vojske RS-a, koji je zbog genocida i drugih zločina osuđen na doživotnu kaznu zatvora i pjevali pjesme kojima se vrijeđa dostojanstvo drugog naroda, pozivajući na mržnju i netrpeljivost, saopćili su iz Udruženja "Žena-žrtva rata".

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo