08.01.2024 / 21:44 BiH - Banjaluka

Oficiri OSBiH na prijemu povodom neustavnog dana RS, hoće li biti sankcija?

Oficiri OSBiH na prijemu povodom neustavnog dana RS, hoće li biti sankcija?

Na prijemu u Banjaluci organizovanom povodom neustavnog dana RS pojavili su se i neki vojnici Oružanih snaga BiH, ali i najviši oficiri.

Na fotografijama koje donosi Istraga.ba, mogu se vidjeti general Gojko Knežević koji bi trebao preuzeti komandu nad OSBiH, zatim general Radovan Ilić, te brigadir Nebojša Bošnjak, prenosi Istraga.

Prijemu je prisustvovao i pukovnik Vojske Srbije Saša Nešić, koji obavlja funkciju vojnog atašea u Ambasadi Srbije u Sarajevu.

Podsjetimo, u izjavi za Vijesti.ba datoj prije dva dana, ministar odbrane BiH Zukan Helez govorio je o tada potencijalnoj mogućnosti dolaska pripadnika Oružanih snaga BiH na proslavu neustavnog dana RS u Banjoj Luci.

Za naš portal je Helez tada jasno naglasio koja je njegova jedina mogućnost.

"Ne znam šta ćemo s tim ako se pripadnici Oružanih snaga pojave na neustavnom danu RS-a, ali ja ću sigurno djelovati i reagovati po Ustavu i Zakonu BiH", poručio je Helez.

On je također dodao da nepoštivanje vladavine prava u državi ima svoje granice, te da će u svojim zakonskim okvirima djelovati u čuvanju integriteta države ali i ministarstva odbrane BiH.

Treba spomenuti i da je pripadnik Oružanih snaga BiH Slobodan Rudović iz Sokoca oslobođen od disciplinske odgovornosti da je prekršio etički kodeks učešćem na proslavi tzv. dana RS - 9. januara prošle godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo