11°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

03.01.2024 / 15:48 Svijet - Dramatične snimke

Haos u Iranu: Preko 100 mrtvih u terorističkom napadu

Haos u Iranu: Preko 100 mrtvih u terorističkom napadu
Foto: X

U dvije eksplozije uzrokovane "terorističkim napadima" u Iranu je ubijeno više od 100 ljudi i ranjeno više desetina.

Desilo se to na obilježavanju godišnjice smrti generala Kasema Sulejmanija, ubijenog u napadu američke bespilotne letjelice 2020.godine. 

Iranska državna televizija izvijestila je o prvoj, a zatim i drugoj eksploziji.

"Eksplozije su uzrokovane terorističkim napadima", citirali su državni mediji izjavu lokalnog dužnosnika u pokrajini Kerman. Babak Yektaparast, glasnogovornik iranske hitne službe, kasnije je izvijestio da su 103 osobe ubijene i 170 ranjeno.

"Ogromna eksplozija dogodila se u blizini džamije Saheb al-Zaman, gdje se nalazi Sulejmanijeva grobnica u Kermanu", objavila je državna televizija i dodala kako se druga eksplozija dogodila nekoliko minuta kasnije, prenosi agencija France Presse.

Državna televizija prikazala je spasioce Crvenog polumjeseca koji su pomagali ranjenim ljudima na ceremoniji, na kojoj su se stotine Iranaca okupile da obilježe godišnjicu Sulejmanijeve pogibije. Neke iranske novinske agencije navode da je broj ranjenih mnogo veći.

- Naši timovi za brzu reakciju evakuišu povrijeđene, ali valovi gužve blokiraju puteve - izjavio je za državnu TV Reza Falah, čelnik Crvenog polumjeseca pokrajine Kerman, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo