30.12.2023 / 06:15 SHOW - Spektakularno finale

Luka Veić pobjednik kulinarskog show-a MasterChef

Luka Veić pobjednik kulinarskog show-a MasterChef
Foto: Nova TV
Takmičar kulinarskog showa MasterChef Luka Veić odnio je pobjedu u novoj sezoni popularnog showa!

Luka dolazi iz Neorića, malog sela u primorju Splita. Njegov je djed bio veliki gurman i želja mu je bila da sinu ostavi mesnicu, a da sa Lukom i njegovom mamom, koja je kuharica, otvori porodični restoran, piše Večernji list.

Djed je nažalost preminuo prije nego što su uspjeli realizovati tu ideju. Veliki utjecaj na Lukino kuhanje ima i ujna koja obožava kuhati i sa njom najčešće razmjenjuje recepte, kuhinjske aparate i ideje. U kuhinji ga zanimaju tehnike i moderno dekorisanje. U slobodno vrijeme Luka pleše folklor u Muću. FInale je bilo vrlo napeto, a Luka je za dlaku pobjedio takmičarku Sarah Mikulić!

U spektakularnom finalu MasterChefa, u najpoznatijoj televizijskoj kuhinji svoje su kulinarske snage po posljednji put odmjerili 19-godišnji Luka Veić i 30-godišnja Sarah Mikulec. Svaki detalj pripreme jela bio je ključan, a finalna epizoda donijela je neočekivane obrate i iznimnu kulinarsku vještinu finalista.

No, pobjednik je mogao biti samo jedan, a presudili su okusi u iznimno zanimljivom desertu kojeg je pripremio Luka te mu donijeli prestižni pehar i nagradu od 30 hiljada eura. Dvoje finalista, koje su s galerije bodrili bivši kandidati, za pripremu svih jela imali su 120 minuta, nakon čega su pred žiri iznosili hladno predjelo. Nakon što su ga prezentovali, vratili su se za radnu jedinicu i imali 20 minuta da dovrše toplo predjelo. Istim principom imali su 20 minuta za glavno jelo te na kraju isto toliko za desert.

Svaki slijed morali su poslužiti na tri posebna tanjira te su jela na svakom od tri tanjira morala biti identična, a žiri je jela ocjenjivao ocjenama od 1 do 10.

Luka i Sarah su u MasterChef kuhinju došli sa već osmišljenim pobjedničkim jelima, no tokom kuhanja, Sarah je u jednom trenutku počela mijenjati recept. Slično se dogodilo i Luki, koji je također mijenjao nešto od prvotnog plana tokom kuhanja. U nekim su jelima odlučili izostaviti sitnice i detalje te žiriju servirati nešto jednostavnije, ali opet dovoljno komplikovane kulinarske kreacije sa brojnim komponentama. Jela su pred žiri donosili zajedno.

„Sarin tanjir mi je jako lijep, sviđa mi se kako je to servirala, možda je kod mene malo drugačiji koncept, ali zadovoljan sam i sa svojim“, rekao je Luka kad je vidio Sarino hladno predjelo.

Sarah je za hladno predjelo odlučila donijeti jelo sa brojnim komponentama, među kojima su bili gazpacho od grožđa, orašastih plodova i avokada, ulje od začinskog bilja, žele i rižin čips sa prahom. Luka se pak odlučio za carpaccio od škarpine s emulzijom limuna i naranče, kremom od pastrve, kramblom od pršuta i kavijar od naranče.

Za toplo predjelo Sarah je servirala kroket od tofua i slanutka, umak od začinskog bilja, blitve i špinata, čips od raštike te kremu od karamelizovane raštike. Luka je žiriju predstavio raviol punjen grdobinom i škampima u bisqueu od škampi i lubenice te klice graška i ulje od peršuna.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo